‘Spuiforum in Den Haag pakt 61 miljoen duurder uit’

Het Spuiforum in Den Haag zal 61,1 miljoen euro duurder uitvallen dan de 181,1 miljoen euro die de gemeente Den Haag ervoor heeft gebudgetteerd. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Haagse Stadspartij heeft laten uitvoeren door het in bouwkosten gespecialiseerde adviesbureau bbn adviseurs.

Het nieuwe ‘cultuurpaleis’ aan het Haagse Spuiplein moet vanaf 2018 een nieuw onderdak bieden aan het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. In juli gaf de gemeenteraad toestemming voor het nieuwe gebouw met een ‘taakstellend’ budget van 181,1 miljoen euro. De gemeente laat zelf op verzoek van de gemeenteraad een second opinion uitvoeren door adviesbureau Twynstra Gudde dat nog moet verschijnen. Daarin wordt ook gekeken wat de kosten zijn van ingrijpende renovatie van de huidige gebouwen waar de culturele instellingen in zijn gevestigd zoals het Lucent Danstheater.

Het voorlopige ontwerp van architectenbureau Neutelings Riedijk zou volgens bbn adviseurs nog allerlei logistieke problemen kennen. In de kostenberekeningen zouden fouten zijn gemaakt. Zo is het aantal benodigde vierkante meters te laag ingeschat en is de zaal die is ontworpen voor het Nederlands Danstheater te klein. Verder zou de gemeente uitgaan van een te lage rentestand en de btw-afdracht aan het Rijk niet goed inschatten. De bouwtijd zou door bbn adviseurs ook te laag zijn ingeschat, waardoor de kosten ook kunnen oplopen.

De Haagse Stadspartij heeft weinig vertrouwen in de second opinion die de gemeente laat uitvoeren, omdat Twynstra Gudde als algemeen adviesbureau minder ervaring zou hebben met bouwkostenberekening. Twynstra Gudde heeft overigens een grote vastgoedafdeling. De door de Stadspartij ingeschakelde bnn adviseurs was eerder in Den Haag betrokken bij renovatie van de schouwburg en bioscooplocatie Spuimarkt en deed onder meer het bouwkostenmanagement bij de nieuwbouw van museum De Fundatie in Zwolle.

Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van opdrachtgever en oppositiepartij de Haagse Stadspartij noemt in een reactie „doorgaan echt onverantwoord”.

Het Spuiforum is in Den Haag een politiek gevoelig onderwerp. Ook andere oppositiepartijen zijn fel tegen. Binnen coalitiepartij PvdA is een aantal dissidente fractieleden die het project liever zouden uitstellen of zelfs annuleren. De afdelingsvergadering van de partij stemde ook met een grote meerderheid tegen. PvdA-wethouder Marnix Norder is echter met zijn D66-collega Marjolein de Jong verantwoordelijk voor het project. D66 is groot voorstander van het Spuiforum. Een definitieve keuze tussen nieuwbouw of renovatie zou op 31 oktober genomen moeten worden door de gemeenteraad.