Scholier krijgt 40 uur minder les en straks alleen nog bevoegde leraar

De omstreden ‘ophokuren’ in het voortgezet onderwijs verdwijnen. Dit hebben kabinet en de sector afgesproken.

Het voortgezet onderwijs raakt zijn 1.040-urennorm kwijt. Dat hebben het kabinet en belangenorganisaties afgesproken in het vanmorgen gepresenteerde onderwijsakkoord. Scholieren moeten nu jaarlijks 1.000 uur les krijgen. „Goed nieuws”, zegt voorzitter Remco Barendregt van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Al sinds de invoering van de norm, zeven jaar geleden, is er veel onvrede over. In 2007 en 2011 protesteerden scholieren massaal tegen de ‘ophokuren’. Scholenvereniging VO-Raad zei dat er geen geld is voor die 40 extra lesuren.

Vanaf 2015 is de nullijn van tafel. Na een jarenlange loonstilstand kunnen leraren dan weer meer gaan verdienen. Of er volgend jaar al een loonsverhoging komt, hangt af van de opstelling van de Algemene Onderwijsbond (AOb). De grootste onderwijsvakbond heeft het akkoord niet getekend.

Voor veel afspraken uit het akkoord is de steun van de AOb nodig, omdat ze moeten worden opgenomen in de cao’s. Het kabinet heeft nu 34 miljoen euro gereserveerd dat alleen vrijkomt als de afspraken uit het akkoord voor juni volgend jaar in de cao’s staan. In een ledenbrief heeft de AOb al beloofd er alles aan te doen om in de cao „betere afspraken” te maken. Als dat niet lukt is het zelfs mogelijk dat er acties worden gevoerd. De komende weken zal de bond ledenbijeenkomsten houden om over het akkoord te praten.

In het akkoord staat verder dat over vier jaar alle leraren in het voortgezet onderwijs bevoegd moeten zijn voor de les die ze geven. Dat betekent onder meer dat leraren in de bovenbouw van havo en vwo een mastergraad nodig hebben. Nu is een kwart van de leraren (nog) niet bevoegd.

Eerder al werd bekend dat er geld wordt gereserveerd om 3.000 jonge docenten in het onderwijs te houden. Er vallen nu veel ontslagen terwijl er over enkele jaren een lerarentekort verwacht wordt.