‘PvdA-fractie voelt zich gepasseerd bij JSF’

De F-35, zoals de Joint Strike Fighter officieel heet, in een hangar in Texas.
De F-35, zoals de Joint Strike Fighter officieel heet, in een hangar in Texas. Foto ANP / Larry W. Smith

Een groot deel van de PvdA-Kamerleden voelt zich gepasseerd bij het kabinetsbesluit 37 Joint Strike Fighters te kopen. De Kamerleden van de coalitiepartij hebben de indruk dat partijleider Diederik Samsom geen open debat meer wil, concludeert de Volkskrant uit gesprekken met negen fractieleden.

De Kamerleden willen het onbehagen volgens de krant morgen opnieuw aan de orde stellen tijdens een extra fractievergadering. Enkele PvdA-Kamerleden overwegen bij de vergadering van vrijdag een stemming aan te vragen. Kamerleden zeggen in de krant:

“In de fractie hebben we nog niet gestemd over de JSF. Er is veel ongemak dat het kabinet wel al hiertoe heeft besloten.”

“Er is geen moment geweest dat we handen moesten opsteken of we voor of tegen waren. Terwijl een aantal fractieleden hier toch grote moeite mee heeft.”

“Een stemming is niet goed voor de onderlinge verhoudingen, maar dit is zo’n gevoelig onderwerp. Als er gestemd wordt, vind ik het moeilijk inschatten wat de uitkomst is. Ik sluit niet uit dat er aardig wat collega’s tegen zijn.”

‘Rekenkamer komt met kritisch rapport’

De Kamerleden vermoeden dat het definitieve besluit voor de JSF te kiezen expres op Prinsjesdag naar buiten is gebracht, zodat het ondersneeuwt in het overige nieuws. De Algemene Rekenkamer publiceert vandaag een volgens de krant kritisch rapport over de aanschaf van de JSF. Een ingewijde stelt dat het veel munitie voor de criticasters bevat.

Hoewel het kabinet al openlijk voor de JSF heeft gekozen, hebben PvdA-defensiewoordvoerder Angelien Eijsink en anderen altijd gezegd dat het Rekenkamerrapport nog meetelt in de besluitvorming. Volgens enkele fractieleden is Eijsink, die lange tijd tegen was, inmiddels voor.

Zaterdag spreekt de PvdA-ledenraad in Zwolle over de Miljoenennota en de JSF.