Politie Zuid-Afrika loog over bloedbad Marikana-mijn

Lichamen van mijnwerkers liggen roerloos op de grond nadat de politie het vuur op hen heeft geopend bij de aanhoudende stakingen bij een mijn in Rustenburg.
Lichamen van mijnwerkers liggen roerloos op de grond nadat de politie het vuur op hen heeft geopend bij de aanhoudende stakingen bij een mijn in Rustenburg. Foto AP

De Zuid-Afrikaanse politie heeft gelogen over het Marikanabloedblad, waarbij vorig jaar 34 mijnwerkers werden gedood. Dat heeft de commissie die onderzoek deed naar het bloedbad bekendgemaakt, zo meldt de BBC vanmiddag.

Volgens de onderzoekscommissie heeft de politie gefraudeerd met documenten en bepaalde documenten achtergehouden. Ook zouden er valse getuigenverklaringen zijn opgenomen.

Bloedbad in Marikana

Vorig jaar augustus liep een demonstratie van mijnwerkers uit de hand, nadat mijnwerkers en politie in een vuurgevecht belandden. Bij het vuurgevecht toen vielen 34 doden. De politie verklaarde na het bloedbad uit zelfverdediging te hebben gehandeld, nadat twee agenten waren gedood door demonstranten. Het was het ergste bloedbad sinds het afschaffen van de apartheid in 1994.