Dreigement jurylid: andere winnaar

„En de winnaar is... de winnaar niet”. Zo reageert Roel Coppelmans, lid van de jury die op 29 september bekendmaakt wie dit jaar de Poelifinario-prijs voor het beste cabaretprogramma van het seizoen wint, op de heftige meningsverschillen die binnen de jury zijn uitgebroken over de uitslag. De onenigheid ontstond toen jurylid Patrick van den Hanenberg, cabaretcriticus van de Volkskrant, na een eerste stemming uit de jury dreigde te treden.

Met de naam die als winnaar uit de bus kwam, kon hij zich niet verenigen. Daarna ontstond er een felle discussie, waarbij diverse juryleden tot een andere keus kwamen. Uiteindelijk vond er een extra zitting plaats om een nieuwe definitieve winnaar aan te wijzen, in afwijking van de eerder afgesproken procedure.

De strijd ging tussen zes genomineerden: Ronald Goedemondt, Wim Helsen, Lebbis, de Ashton Brothers en de duo’s Kommil Foo en Van der Laan & Woe.

Coppelmans, directeur van het Posttheater in Arnhem, protesteert in een brief op de cabaretsite Zwarte Kat tegen het extra beraad waarbij de meeste juryleden uiteindelijk van mening veranderden en met Van den Hanenberg mee stemden: „Het is ondemocratisch en onacceptabel, dat onder druk van slechts één persoon de winnaar wordt bepaald.”

Juryvoorzitter Erik Pals, directeur van het RO Theater in Rotterdam, zegt dat hij „achteraf bezien” de discussie had moeten afsluiten toen er een eerste winnaar was: „Maar ik zag er geen enkel gevaar in om nog wat dóór te praten. We hadden de discussie liever in een betere sfeer willen voeren.” Tijdens de uitreiking zal hij „volledige opening van zaken” geven, belooft hij.