Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Pedoslager

De Keurslager aan de Noordewierweg in Amersfoort stuurde een seksueel getint Whatsapp-bericht naar een veertienjarige medewerkster van zijn bedrijf. Het hoe en waarom bleef duister, de slager zelf verklaarde dat hij “uit de tent gelokt” was. De politie zag er geen misdrijf in, de buurt wel. De slager werd op internet bedreigd, het woord ‘PEDO’ werd met verf op zijn etalageruit geschreven en in zijn winkel verschenen klanten die de boel kort en klein wilden slaan.

In zijn functie als aanklager, rechter en beul betrad Tom de Keurslagerij

Reden voor Pownews om verslaggever Tom Staal naar de winkel te sturen om het aangeschoten wild af te slachten. Ter introductie interviewde Tom een scholiere op een fiets, die zich in de buurt van de slagerij ophield.

“Hoe oud ben jij?”
“Zestien.”
“Dan zou ik hier niet naar binnen gaan.”

In zijn functie als aanklager, rechter en beul betrad Tom met draaiende camera de Keurslagerij, de microfoon met roze plopkap als een zwaard op de slager gericht, die van de zenuwen een rood hoofd kreeg.

“Ben jij Melbert? Ben jij Melbert? Ben jij Melbert? Waarom stuur jij rare teksten naar meisjes van veertien? Waarom doe jij dat?”

De slager probeerde het met “geen commentaar” en ging toen dat niet werkte voor het bord waarop het broodje van de week werd aangeprezen de politie bellen. Tom richtte zich tot de vrouw van de slager, die gehakt stond af te wegen.

“Ben jij zijn vrouw? Heeft hij jou ook zo versierd?”

De vrouw van de slager schepte gewoon door in een berg gehakt.

Tom Staal begon nu met luide stem het gewraakte bericht te declameren.
“Strakke jeans, daaronder een zwarte string, een hele dunne met een touwtje tussen je billen en een zwarte bh van een glad stofje…”

Daarna, met overslaande stem: “Dat zijn de berichten die jouw man stuurt naar meisjes van veertien! Een meisje van veer-tien, Melbert! Hee, Melbert, kom op! Wel een grote bek tegen meisjes van veertien, maar als ik wat vraag geef je niet thuis.”

Met de woorden “Als je nog een stukje worst hebt voor de kleine hoor ik het graag”, verliet Tom Staal de winkel. Voor een stukje hoor- en wederhoor interviewde hij op straat nog wat pubers.

“Heeft dat meisje het uitgelokt?”
“Nee, het is gewoon een lief meisje”, zei een blond meisje.

Case closed.

De verslaggever keek nog een keer naar de etalage, waarop met grote letters PEDO stond. De keurslager was keurig geslacht, het vervolg liet hij graag aan buurtbewoners over. Wie was hier eigenlijk de slager?