Oud-international Gerrie Mühren (67) overleden

Ajax-Fortuna Sittardia, 8 september 1968. Gerrie Mühren, die voor het eerst bij Ajax in de competitie meespeelde, in duel met Louis Dullens (nr. 2).
Ajax-Fortuna Sittardia, 8 september 1968. Gerrie Mühren, die voor het eerst bij Ajax in de competitie meespeelde, in duel met Louis Dullens (nr. 2). ANP / Egbertus Martens

Gerrie Mühren, voormalig voetballer voor onder meer het Nederlands elftal en Ajax , is overleden. De Amsterdamse club maakte dat vanochtend bekend. Mühren was na zijn actieve loopbaan nog als scout actief voor de Amsterdammers.

De technisch begaafde middenvelder maakte zijn debuut in het profvoetbal bij de club uit zijn geboorteplaats, FC Volendam. Na vijf seizoenen plukte Ajax hem weg, en na een jaar beloonde coach Rinus Michels hem met een basisplaats. Dat seizoen, 1969/1970 pakte Mühren direct zijn eerste landstitel en veroverde hij een plek in de Oranjeselectie.

Voetbalredacteur Koen Greven van NRC zegt dat Gerrie Mühren, op diens eigen wijze, een icoon van zijn generatie is:

“Hij is vooral heel gewoon gebleven tussen de Beatles-achtige types als Cruijff en Neeskens met wie hij bij Ajax speelde. Gerrie was de eerste Volendammer die doorbrak en zijn spel leunde vooral op zijn uitstekende techniek. Cruijff sprak altijd vol lof over de broertjes Mühren. Maar Gerrie raakte toch een beetje uit beeld na zijn transfer naar Spanje. Hier in Nederland zag je destijds wel wat beelden van Barcelona, waar Cruijff en Neeskens toen inmiddels speelden, maar verder kreeg je in die tijd weinig mee van de Spaanse competitie.”

Spaans voetballer van het jaar

De Volendammer, de oudere broer van Arnold die in de EK-finale van ’88 dé pass gaf op Marco van Basten, maakte deel uit van het gouden Ajax dat begin jaren 70 driemaal de Europa Cup I en de Wereldbeker wist te winnen. Na acht jaar in het rood-witte shirt vertrok Mühren voor een buitenlands avontuur naar Real Betis Sevilla. Daar wordt hij direct uitgeroepen tot Spaans voetballer van het jaar.

In 1979 keerde hij voor een jaar terug bij Volendam, speelde daarna nog even bij MVV, FC Dordrecht en twee jaar in Hong Kong om uiteindelijk af te sluiten bij wederom FC Volendam.

Hooghouden in het Bernabéu

Mühren werd in 1973 wereldberoemd door een balletje hoog te houden in de Europa Cup 1-wedstrijd tegen Real Madrid. Een volgepakt Santiago Bernabéu, ruim 110.000 man, liet waardering blijken door massaal met zakdoekjes te zwaaien. Het gerenommeerde Engelse voetbaltijdschrift FourFourTwo riep het moment enkele jaren geleden uit tot het op twee na mooiste moment in vijftig jaar voetbalgeschiedenis.

Ajax en FC Volendam staan woensdag uitgebreid stil bij de dood van Gerrie Mühren. De clubs spelen dan in Amsterdam tegen elkaar in de tweede ronde van de KNVB-beker. Hoe precies invulling wordt gegeven aan de herdenking, is nog niet bekend.