Onrust in PvdA-fractie over JSF

In de PvdA-fractie is onrust ontstaan over het besluit om het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter te kopen. Dat zeggen betrokkenen.

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend definitief te hebben gekozen voor de JSF als vervanger van de F-16. PvdA-leider Diederik Samsom heeft zich achter het kabinet geschaard. Ook Kamerlid Angelien Eijsink, de woordvoerder Defensie, heeft zich bij de beslissing neergelegd.

Het besluit is voor de zomer genomen door zes betrokken ministers en daarna medegedeeld in de PvdA-fractie. Een aantal PvdA-Kamerleden voelde zich bij die gelegenheid overvallen en zou overwegen tegen de aanschaf te stemmen. Volgens een betrokkene twijfelen 12 of 13 van de 38 Kamerleden; de fractietop zegt dat het er minder zijn.

Zaterdag spreken Samsom en PvdA-bewindslieden Dijsselbloem en Asscher tijdens een bijeenkomst met partijleden over het JSF-besluit. De afdeling Leiden, woonplaats van Samsom, wil dat er een extra partijcongres over de JSF komt.

In een vanmiddag verschenen rapport is de Algemene Rekenkamer kritisch over de plannen van Defensie. In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af dat de Rekenkamer de beslissing over de nieuwe straaljager en bijbehorende visie van minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) zou beoordelen.

De berekeningen over de inzetbaarheid van de 37 JSF’s zijn „niet helemaal compleet”, schrijft de Rekenkamer. „Daardoor is het onzeker of er altijd vier toestellen voor internationale missies beschikbaar zijn”, zoals Hennis in haar plannen belooft. Wel beoordeelt de Rekenkamer de onderbouwing van de minister als realistischer dan ooit tevoren. Defensie ging ruim een decennium geleden uit van de aanschaf van 85 JSF’s. De prijs van het toestel is door de producent nog niet vastgesteld. Hennis zegt vandaag in deze krant dat ze hoopt dat Nederland „nooit meer op deze manier een wapensysteem koopt”.