Onderzoeksraad: straaljager VS in bijna-botsing met KLM-toestel

De KLM cityhopper-vloot met Fokker 100- en 70-toestellen.
De KLM cityhopper-vloot met Fokker 100- en 70-toestellen. ANP / Ruud Taal

Een straaljager van de Amerikaanse luchtmacht heeft boven de Noordzee een “bijna-botsing” gehad met een passagierstoestel van KLM. Het voorval, dat plaatsvond in april vorig jaar, is onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Volgens de raad is onduidelijk of de straaljagerpiloot tijdens een manoeuvre wist dat er een passagierstoestel in de lucht was. De Amerikaanse luchtmacht wilde niet meewerken aan het onderzoek.

Het gevechtsvliegtuig passeerde in de buurt van het Duitse Waddeneiland Sylt de Fokker 70 van KLM met 45 mensen aan boord, keerde om en zou daarna “botsingsgevaar” hebben veroorzaakt toen de piloot het passagierstoestel opnieuw passeerde. De gevechtsleider moest blijkbaar teveel informatie tegelijk verwerken en lijkt daardoor het overzicht te hebben verloren, aldus de Onderzoeksraad:

“De Koninklijke Luchtmacht was er bij de voorbereiding van de oefening van uitgegaan dat het toegewezen Duitse luchtruim zonder beperkingen voor de oefening beschikbaar was en was vooraf niet op de hoogte van de luchtroute. (…) De luchtgevechtsleider had zijn leidinggevende twee dagen voordat de bijna-botsing plaatsvond, laten weten bezorgd te zijn over onder meer de aanwezigheid van de luchtroute. Adequate maatregelen, zoals aanpassing van het oefengebied, bleven echter uit.”

De KLM-vlucht was op weg van Schiphol naar het Noorse Sandefjord. De straaljager zou hebben deelgenomen aan een oefening