Nog even geduld hebben

Ajax verloor gisteren in de eerste wedstrijd van de Champions League met 4-0 van FC Barcelona Kansloos dus, zoals verwacht Maar wees gerust: volgens Johan Cruijff heeft Ajax voldoende toekomst

De Argentijnse aanvaller Lionel Messi na één van zijn drie doelpunten gisteravond voor Barcelona tegen Ajax.
De Argentijnse aanvaller Lionel Messi na één van zijn drie doelpunten gisteravond voor Barcelona tegen Ajax. Foto AFP

Redacteur Voetbal

De terugkerende vraag of Ajax nu verder is dan 15 september 2010, voor altijd de dag waarop de grootste club van Nederland tegen Real Madrid een enorme afstraffing bespaard bleef (slechts 2-0), mag de komende jaren nog helemaal niet gesteld worden. Vond Johan Cruijff. Na die noodlottige dag in Madrid parachuteerde hij zijn geestverwanten op sleutelposities in de club en binnen een paar jaar moest Ajax zich weer kunnen meten met de top in Europa.

Maar nu nog niet. Ajax verloor gisteravond uiteraard van Barcelona (4-0), de ploeg die pas vorig seizoen eigenlijk wat sleets werd, na vier jaar lang de wereld het beste voetbal ooit te hebben voorgeschoteld. Twee grote kansen kreeg Ajax toen de wedstrijd nog een wedstrijd was, twee wapenfeiten die gekoesterd zullen worden als bewijs dat de ploeg niet bang was tegen een Barça dat een uur lang rustig aftastte. Natuurlijk scoorde Lionel Messi een hattrick. Kolbeinn Sigthórsson miste een strafschop toen het al 4-0 stond.

Hoe dit te wegen? Cruijff oreerde gistermiddag tijdens een clinic op een Cruyff Court over hoe zijn plannen met Ajax voor „60 procent” zijn uitgevoerd. Wie nu al vindt dat Ajax (100 miljoen euro omzet) een kans zou moeten maken tegen Barcelona, met een omzet van bijna een half miljard euro, heeft pech. „Want dan kijk je naar vandaag, maar je moet kijken naar morgen. Je kunt niet Keulen en Aken op een dag bouwen. Dit is alles wat we nu hebben”, hij doelde op een gezonde financiële situatie bij Ajax en een keurkorps aan oud-topspelers op opleidingscomplex De Toekomst, „was er toen niet”.

Toen, 15 september 2010 dus. „Er zat geen enkel toekomstperspectief, er was geen geld om te kopen, je kon niet opleiden en er was geen kwaliteit”, stelde Cruijff nog maar eens.

Cruijff let nu op nuanceverschillen, niet op resultaat. Details, dingen die „jullie waarschijnlijk ontgaan, en dat is niet naar bedoeld”. Hij verheugt zich op het vooruitzicht, straks, als het Plan zijn vruchten gaat afwerpen. Jeugdige spelers, die heeft Ajax veel. Twaalf nieuwe kwamen er deze zomer, we gaan er nog veel van horen. Zij maken fouten, accepteert Cruijff. Zoals hij dinsdagavond een uur had genoten van Ajax A1 tegen Barcelona A1, voordat de fouten kwamen. „Geen stommiteiten, maar fouten die een oudere speler niet maakt.” Het werd 4-1 voor Barcelona A1.

Nee, ook het eerste van Ajax van 15 september 2010 is er al lang niet meer. Alleen aanvoerder Siem de Jong is nog over. Maar juist dat is de tragiek van Ajax en trainer Frank de Boer, die veroordeeld is tot eeuwig opbouwen. Ajax heeft zich al tijden niet versterkt met een topspeler met genoeg ervaring om bijvoorbeeld de vertrokken Christian Eriksen of Toby Alderweireld à la minute te vervangen. Dat telt in Europa.

Dan treed je dus aan in Camp Nou met verdediger Stefano Denswil, vers uit Jong Ajax. Hij speelt wel met flair, een soort swagger, maar weet in balbezit over de middenlijn nog niet goed wat te doen. En Lerin Duarte, net over van Heracles Almelo. En niet te vergeten gelegenheidsspits Bojan Krkic, niet goed genoeg bevonden door Barca’s oud-coach Pep Guardiola. Geen schande overigens, niet goed genoeg zijn voor het beste team dat de wereld ooit gezien heeft.

Duarte moest nog wennen aan de snelheid van Messi toen hij hem na een twintig minuten met een sliding per ongeluk tackelde. De vrije trap van de Argentijnse wonderkind, 26 inmiddels, was meteen raak.

Waar Johan Cruijff op zou hebben gelet vanaf de bank, of stiekem toch in het stadion Camp Nou? „Jullie kijken vaak naar iets wat gebeurt: een doelpunt. Maar waar ontstaat het probleem? Dat zijn vaak drie, vier momenten ervoor.” Hoe de drie- tegen-vier situatie ontstond, tien minuten na rust, zal nog geanalyseerd moeten worden. Hoe dan ook: Messi werd gevonden vrij op rechts, kapte naar binnen en deed weer wat hij doet: raak schieten (2-0). Daarna was het voorbij met Ajax, ontsnapte Niklas Moisander aan rood en kopte Gerard Pique de 3-0 binnen. Mooie aanvallen volgden zich daarna in hoog tempo op, en uit één daarvan volmaakte de beste speler ter wereld Messi zijn hattrick. Daar doet geen Duarte, Denswil of de ingevallen Mike van der Hoorn iets aan.