Nieuwe Pynchon maakt meteen kans op National Book Award

Rachel Kushners The Flamethrowers, een van de genomineerde boeken

Bleeding Edge, de nieuwe roman van Thomas Pynchon, is een van de tien boeken die dit jaar kans maakt op de Amerikaanse National Book Award. Ook Jhumpa Lahiri staat op de lijst.

Dat een nieuwe Pynchon de kampen doorgaans verdeelt, bleek al uit de recensies die de afgelopen dagen over zijn Bleeding Edge verschenen. Sommige kranten omarmden het als een meesterwerk, anderen vonden het maar een flets boek.

De jury van de National Book Award voor fictie heeft waarschijnlijk meer met het eerste dan met het tweede kamp, want Bleeding Edge is een paar weken na publicatie op de longlist van de prijs terechtgekomen.

De negen andere genomineerden zijn: Tom Drury met Pacific, Elizabeth Graver met The End of the Point, Rachel Kushner met The Flamethrowers, Jhumpa Lahiri met The Lowland, Anthony Marra met A Constellation of Vital Phenomena, James McBride met The Good Lord Bird, Alice McDermott met Someone, George Saunders met Tenth of December en Joan Silber met Fools.

Lahiri’s boek staat ook op de shortlist van de Booker Prize, de Britse literaire prijs die deze week iets internationaler werd toen bekend werd dat volgend jaar ook Amerikaanse schrijvers er kans op maken. The Lowland is Lahiri’s vierde boek. In 2008 maakte ze internationaal indruk met Unaccustomed Earth, in het Nederlands vertaald als Vreemd land.