Natuur van brons en glas en op computers in Den Bosch

Simone van Bakel, Q&Q Blue en Q&Q Green, mondgeblazen glas, 2013. Galerie Jan van Hoof
Simone van Bakel, Q&Q Blue en Q&Q Green, mondgeblazen glas, 2013. Galerie Jan van Hoof

The Moonlight Garden is de titel van het retrospectief van Marc Mulders dat komend weekend nog te zien is in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Het is een tentoonstelling als een tuin. In een interview vertelde de kunstenaar dat de hortus conclusus, de middeleeuwse omsloten tuin, een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk is. Bovendien, zei Mulders, is zo’n tuin een metafoor voor de kunst: een wereld binnen de wereld, waarin je rust en troost kunt vinden.

Toevallig of niet komt Galerie Jan van Hoof – een leuke wandeling van het Noordbrabants Museum vandaan – nu met de tentoonstelling Hortus conclusus. De sculpturen van Hieke Luik lijken uit de vloer en wanden van de galerie te groeien, maar zijn uiteraard mensenwerk. Dit is bronzen natuur, of beter gezegd natuur van was die in brons gegoten is. Luiks takken zijn uit kwabachtige stukjes was opgebouwd, de bladeren heeft ze met haar duimen in vorm gekneed. In hard bruin brons krijgen die takken iets van beenderen, van een skelet in een natuurhistorisch museum.

Simone van Bakel maakt ook natuur, maar dan van glas en keramiek. Geen takken of bloemen, maar stenen en reusachtige waterdruppels. In zo’n glazen druppel zit soms een gele of blauwe vorm gevangen, als een vrucht of weekdier in helder water. Eelco Brand maakt natuur op de pc. In vijf korte loops laat hij golfslag door een heuvellandschap gaan, luchtbellen opstijgen, besjes groeien en vallen. Hypnotiserende animaties.

Arjan van Arendonk gebruikt lappen stof met een bloemetjespatroon als schildersdoek en haalt uit dat dessin af en toe een bloem naar voren, in verf die zo verdikt is dat hij aan geglazuurd snoepgoed of tweekleurige tandpasta doet denken. Zijn meest recente schilderijen maakte Van Arendonk op reproducties van eerdere werken, waardoor je niet meteen ziet welke verfbloemen gefotografeerd zijn en welke echt. Dat sluit dan weer mooi aan op de volgende tentoonstelling in het Noordbrabants Museum, die aan trompe-l’oeil gewijd is.