Met val van Azaz ‘grenst’ de NAVO aan Al-Qaeda

Jihadisten van de Islamitische staat van Irak en de Levant hebben de belangrijke grensplaats Azaz veroverd op het Vrije Syrische Leger

De verovering van de strategische Syrische grensplaats Azaz aan de Turkse grens door een groep van internationale jihadisten heeft dramatische gevolgen voor de opstand, voor vluchtelingen, voor journalisten en voor het verloop van de oorlog. Als de Islamitische staat van Irak en de Levant (ISIS) er ook in slaagt de grensovergang te veroveren op de meer gematigde rebellen van het Vrije Syrische Leger, grenst Turkije, en dus de NAVO, aan Al-Qaeda. Volgens de laatste berichten zijn er onderhandelingen gaande om dat te voorkomen.

Azaz ligt op de belangrijkste aanvoerroute tussen Turkije en de tweede stad van Syrië, Aleppo. Het was een van de eerste grensplaatsen die het Vrije Syrische Leger vorig jaar juli veroverden op de troepen van president Bashar al-Assad. Maar het Vrije Syrische Leger is in de afgelopen weken op meerdere plekken in Noord-Syrië in gevecht geraakt met de jihadisten van ISIS.

De lokale bevolking en de rebellen in Azaz lieten gisteren noodkreten horen over de aanval van de extremisten. „We zijn zeer bezorgd”, zegt Ahmet. Hij vluchtte naar Turkije maar heeft familie in Azaz en wil niet zijn achternaam geven. „We kunnen geen contact krijgen. We hebben gehoord dat ze Hazim al-Azizi hebben gedood.” Azizi is een medewerker van het mediacentrum dat de gematigde rebellen vorig jaar opzetten.

De gevechten begonnen toen ISIS een Duitse arts probeerde te ontvoeren uit een ziekenhuis in Azaz. Volgens activisten werden in de gevechten die volgden ook drie doktoren gedood. Er werd gisteren ook gevochten om de Syrische grenspost, maar vooralsnog heeft de strijd niet het niemandsland bereikt tussen de Syrische en Turkse grensposten, waar duizenden vluchtelingen leven in geïmproviseerde opvang.

ISIS is de Syrische variant van het in Irak ontstane filiaal van Al-Qaeda. De groepering trekt van over de hele wereld jihadisten aan die Syrië als strijdperk voor een heilige oorlog beschouwen. De groepering trok aanvankelijk op met de meer gematigde brigades van het Vrije Syrische Leger (FSA) om tegen het leger van Assad te vechten.

Maar in de afgelopen maanden zijn de strijdgroepen elkaar steeds meer gaan bevechten. Dit lijkt aangewakkerd door de beslissing van de Verenigde Staten om het FSA nu ook te voorzien van wapens. Met de verovering van Azaz door ISIS is die mogelijkheid van bevoorrading geblokkeerd. ISIS heeft zijn operatie tegen de gematigde rebellen „de verbanning van het vuil” gedoopt. Ze zien de samenwerking van het Vrije Syrische Leger met de Verenigde Staten als verraad aan de heilige oorlog.

Het Vrije Syrische Leger vecht nu tegen drie vijanden: het Syrische leger en zijn Libanese bondgenoot Hezbollah en ISIS. Volgens analisten kunnen de licht bewapende rebellen niet stand houden in zo’n drie frontenoorlog.