Mannenhaat van de tweede generatie

Marianne Faithfull in Who Do You Think You Are?
Marianne Faithfull in Who Do You Think You Are?

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen de Nederlandse genealogische serie Verborgen verleden (NTR) en het Britse origineel Who Do You Think You Are? (BBC). Laatstgenoemde duurt een uur per aflevering in plaats van ruim veertig minuten en het lijkt wel of Britse voorouders meer op historische knooppunten aan te treffen zijn dan Nederlandse.

Dat kan een researchkwestie zijn, maar er is ook gewoon meer variëteit beschikbaar in Britse BN’ers en hun stamvaders. Het nu lopende tiende seizoen is wel heel spectaculair. Het mooiste verhaal geldt actrice en zangeres Marianne Faithfull (66).

Haar permanente massieve aanwezigheid met doorrookte stem in films en popmuziek is al intrigerend genoeg, voor de ooit zo frêle generatiegenoot van Françoise Hardy en Martine Bijl. We kennen het verhaal van haar verloving met Mick Jagger, gevolgd door twee jaar heroïneverslaving en dakloosheid in Soho. En vaag stond ons ook bij dat haar moeder een barones was.

Het blijkt een beetje anders te liggen. Al die seks en rock-’n-roll maskeerden slechts haar onvermogen tot lichamelijk contact met mannen. Pas na haar vijftigste zou het lukken om seks te hebben zonder drugs of alcohol.

Moeder Eva was geen barones, maar de dochter van een Oostenrijkse ridder von Sacher-Masoch (sic!) en de Joodse Flora. Eva werd danseres in de Weimarrepubliek. Net als Flora werd ze in Wenen door Russische soldaten verkracht. Dat zou de oorzaak zijn van een op de volgende generatie overgedragen trauma.

Voor het programma volgt Marianne het spoor terug in Berlijn en Wenen. Opvallend hoe versteld Engelsen kunnen staan van de details van de jodenvervolging. Die wordt met inderdaad onthullende documenten geïllustreerd. Als er wegens bezuinigingen meer buitenlandse series aangekocht moeten gaan worden, dan graag deze.