Lid van Griekse neonazipartij steekt linkse activist dood

Nadat een linkse activist bij een caféruzie door een lid van de neonazistische partij Gouden Dageraad is doodgestoken, is het gisteravond op verscheidene plaatsen in Griekenland tot gewelddadige botsingen tussen betogers en politie gekomen.

Dinsdagavond laat werd de 34-jarige hiphopartiest Pavlos Fyssas voor een café in Keratsini, een randgemeente van Athene, neergestoken door een 45-jarige man. Hij overleed later die nacht in het ziekenhuis.

De dader heeft de politie verteld dat hij lid is van Gouden Dageraad. Fyssas, bijgenaamd Killah P, had in zijn werk duidelijk stelling genomen tegen extreem-rechtse groepen als Gouden Dageraad.

Volgens vrienden van Fyssas werden zij bij het café aangevallen door een grote groep mannen. Een parlementslid van Gouden Dageraad, Michalis Avranitis, zei dat het om een uit de hand gelopen caféruzie ging die van voetbal was overgegaan naar politiek. „Gouden Dageraad heeft één miljoen aanhangers”, zei Avrantis. „Als twee dronken idioten in een restaurant slaags raken en er iemand wordt neergestoken, moeten we dan naar hun ideologie kijken en daar de schuld aan geven?”

Gouden Dageraad kreeg bij de verkiezingen vorig jaar zeven procent van de stemmen en staat nu in de peilingen op twaalf procent. Deze neonazistische partij is eerder in opspraak geraakt door geweld tegen immigranten. De steekpartij is de ernstigste misdaad tot nu toe die een partijlid ten laste is gelegd.

Van verschillende kanten wordt ervoor gepleit om de partij te verbieden. Gouden Dageraad „heeft geweld als prioriteit en moet behandeld worden als een criminele organisatie”, zei vicepremier Evangelos Venizelos van de socialistische partij Pasok.

De partijleider van Gouden Dageraad, Nikolaos Michaloliakos, ontkende iedere betrokkenheid van zijn groepering. De partijen moeten „geen klimaat van burgeroorlog scheppen door aan een tragische gebeurtenis een politiek karakter te geven”, zei hij.

In Keratsini en andere Griekse steden werden gisteravond herdenkings- en protestbijeenkomsten gehouden. Op zeker vijf plaatsen kwam het daarbij tot gewelddadige botsingen met de politie. (AP, AFP, Reuters)