KWF past tekst over onderzoeksgeld aan na berichtgeving NRC

Hollandse Hoogte / Olaf Kraak

KWF Kankerbestrijding past teksten aan op haar website over de besteding van onderzoeksgeld na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. RTL Nieuws meldt dat het goede doel op de vingers is getikt door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).

Het gaat om omstreden teksten waarin informatie wordt gegeven over de verhouding tussen de inkomsten van KWF en de uitgaven aan wetenschappelijk onderzoek. Die zouden te onduidelijk zijn.

KWF Kankerbestrijding besteedt veel minder geld aan wetenschappelijk onderzoek dan de 80 procent waarover in tal van publicaties wordt gerept. Uit jaarrekeningen en gegevens van het CBF blijkt dat vorig minder dan de helft van de inkomsten naar wetenschappelijk onderzoek ging.

CBF-directeur heeft eerder vandaag met KWF gesproken, aldus RTL. In de teksten moet nu duidelijk worden gemaakt dat van de inkomsten eerst nog diverse kosten worden afgetrokken. Van het bedrag dat daarna overblijft zou 80 procent naar wetenschappelijk onderzoek gaan.