Kinderombudsman eist herkansing asiel kinderen

Kinderombudsman Marc Dullaert.
Kinderombudsman Marc Dullaert. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

De Kinderombudsman vindt het „moreel ontoelaatbaar” dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) zijn kritiek op het Nederlandse gezinsherenigingsbeleid naast zich neerlegt. Marc Dullaert schrijft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij verwacht dat duizenden kinderen alsnog „een eerlijke kans krijgen om zich met hun ouders te herenigen”.

Staatssecretaris Teeven weerspreekt bevindingen Dullaert

Dullaert reageert hiermee op de brief van staatssecretaris Teeven van vorige week, waarin staat hoe het kabinet een humaner asielbeleid wil vormgeven. In zijn stukken weerspreekt Teeven de bevindingen van de Kinderombudsman, als Hoog College van Staat onafhankelijk adviseur van de regering. Teeven herkent zich „geheel niet in het beeld dat iets mis zou zijn met de houding van de IND-medewerkers”. Ook ontkent Teeven dat sprake zou zijn van schending van kinderrechten, zoals de Kinderombudsman wel had geconstateerd.

‘Als wij zo praten, is er echt iets aan de hand’

Marc Dullaert zegt nu dat zijn onderzoek „zeer grondig” is geweest, en dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst zelf de dossiers van kinderen heeft aangeleverd. Het ministerie heeft het onderzoek ook op feitelijke onjuistheden kunnen checken. „Wij zijn een rustig instituut. Als wij in de overtreffende trap praten, dan is er echt iets aan de hand”, zegt Dullaert. „Ik durf te zeggen dat één van de grootste kinderrechtenschendigen uit de naoorlogse geschiedenis heeft plaatsgevonden. En de staatssecretaris schuift dat onder de mat.”

‘Sinds 2008 bijna 4.000 kinderen onterecht gescheiden van ouders’

Sinds 2008 zijn volgens Marc Dullaert bijna 4.000 kinderen mogelijk onterecht gescheiden gebleven van hun ouders. „De aanvragen van die kinderen zijn niet met welwillendheid, menselijkheid en spoed behandeld”, zegt hij, zoals het VN-verdrag voor de rechten van het kind dat wel vereist. Het onderzoek van de Kinderombudsman stamt uit juni dit jaar. Volgens hem legde Nederland een te sterke nadruk op bestrijding van fraude, waardoor het belang van het kind zowel in beleid als uitvoering uit het oog werd verloren.