Kerry zet druk achter VN-optreden tegen Syrië

John Kerry eerder deze week in Parijs.
John Kerry eerder deze week in Parijs. Foto AP / Francois Mori

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet volgende week concrete stappen nemen inzake de chemische wapens van het Syrische regime. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vanavond gezegd op een persconferentie.

De VN-Veiligheidsraad komt volgende week bijeen om te praten over het Amerikaans-Russische plan om het Syrische gifgasarsenaal onder internationale controle te stellen en te vernietigen. Kerry zei vanavond:

“Laten we onze tijd niet verdoen door te debatteren over wat we al weten. De wereld kijkt toe. Laten we zien of we militair ingrijpen kunnen vermijden en op vreedzame wijze ons doel kunnen bereiken: het algeheel verwijderen van de Syrische chemische wapens.”

Kerry reageerde ook op het rapport van de VN-onderzoekers die twee weken in het getroffen gebied verbleven en bloed-, haar-, en bodemmonsters onderzochten. Afgelopen maandag kwam de conclusie: er is “duidelijk en overtuigend bewijs” dat het gifgas sarin op 21 augustus is ingezet bij Damascus.

Maar door wie? Daar deed het onderzoeksteam geen uitspraken over, want zo was het vooraf afgesproken met het regime van Assad. Maar volgens Kerry is duidelijk dat de Syrische president zelf verantwoordelijk is.

“We weten dat het regime van Assad over sarin beschikt en er is geen enkel bewijs dat de rebellen sarin hebben.”

In de kwestie Iran wil Kerry eerst concrete stappen zien

Kerry reageerde ook op de recente ontwikkelingen rond het nucleaire programma van Iran. Hij noemde de recente opmerkingen van de nieuwe Iraanse president Rohani “positief”, maar zei ook dat maar moeten worden afgewacht wat er echt waargemaakt wordt.

Rohani zei eerder vandaag dat Iran nooit een nucleair wapen zou ontwikkelen. Het land houdt al tijden vol dat het programma enkel vredelievende doeleinden dient, maar het Westen (en Israël) is bang dat in het geniep een kernwapen gemaakt wordt. Obama zei vandaag dat hij Rohani mogelijk volgende week in New York zou kunnen ontmoeten over de kwestie, maar alleen als Iran het nuclaire programma opdoekt. De twee hadden deze week schriftelijk contact.