Meerderheid Kamer wil meer Syrische vluchtelingen opnemen

Vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië, waar veel Syriërs zitten.
Vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië, waar veel Syriërs zitten. Foto Reuters / Muhammad Hamed

De Tweede Kamer wil dat er 250 extra Syrische vluchtelingen naar Nederland kunnen komen. De staande internationaal gemaakte afspraak is dat er in totaal 500 vluchtelingen per jaar worden uitgenodigd, maar volgens de Kamer moet voor Syriërs een aparte regeling gelden.

Dat meldt de NOS.

ChristenUnie diende de motie daartoe in, die ook steun kreeg van regeringspartij PvdA. De Kamer vreest dat de toename aan Syrische vluchtelingen ten koste gaat van vluchtelingen uit andere landen als de Syriërs niet worden losgekoppeld van het bestaande quotum.

Begin deze maand werd bekend dat het kabinet onderzocht of Nederland Syrische vluchtelingen kan opnemen. Tot nu toe werden er geen vluchtelingen toegelaten uit het land waar nu al ruim twee jaar een burgeroorlog woedt (en waar al twee miljoen mensen vandaan vluchtten) maar minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei toen dat “de omstandigheden veranderd zijn”.

Ook voor Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) ligt er een taak: hij kijkt op verzoek van de Kamer of de visumregels voor Syriërs moeten worden versoepeld, zodat ze makkelijker bij Nederlandse familieleden kunnen verblijven.