Kamer toch geïnformeerd over Syrië - Timmermans trekt beschuldiging lekken in

"Dat ik de Kamer tegen de haren in heb gestreken spijt me, dat was niet mijn bedoeling."
"Dat ik de Kamer tegen de haren in heb gestreken spijt me, dat was niet mijn bedoeling." Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft de Tweede Kamer vanochtend achter gesloten deuren geïnformeerd over Syrië. Hij heeft de Kamer bijgepraat over inlichtingen op basis waarvan hij tot het oordeel is gekomen dat het Syrische regime vrijwel zeker achter de aanval met chemische wapens van 21 augustus zat.

De Kamer wilde eigenlijk een briefing door de geheime diensten AIVD en MIVD. Dat weigerde Timmermans gisteren, tot ongenoegen van de Kamer. Kamerleden zouden volgens Timmermans namelijk gelekt hebben uit een eerdere Syrië-briefing. Timmermans bood wel aan de Kamer zelf in vertrouwen bij te praten. Een aanbod dat werd aanvaard.

Volgens Timmersmans heeft de Kamer nu alle informatie gekregen, maar alleen uit zijn mond en niet rechtstreeks van de inlichtingendiensten. “Alles wat ik over Syrië zeg, is door hen gevalideerd.”

De beschuldiging van lekken uit de eerdere briefing trok Timmermans tijdens een debat in. De beschuldiging was ‘te kort door de bocht’, erkent de minister.

“Dat ik de Kamer tegen de haren in heb gestreken spijt me, dat was niet mijn bedoeling.”

Timmermans erkende dat de Kamerleden geen vertrouwelijke informatie hadden gedeeld met de pers.

“Maar in de context waarin we nu verkeren moeten we heel voorzichtig zijn dat niet de indruk ontstaat dat informatie die wij van buitenlandse inlichtingendiensten krijgen met derden wordt gedeeld.”

(Novum)