India heeft de schijn tegen

De economie van India lijkt te stagneren. Is dat ook echt zo? De groeicijfers lopen terug, maar de vooruitzichten voor langere termijn blijven positief.

Het wemelt van de doemscenario’s voor de Indiase economie. Sinds mei verloor de rupee een vijfde van zijn waarde ten opzichte van de dollar. De groei neemt al langer af: in 2010 werd zo’n 10 procent gehaald, vorig jaar 6,5 procent, in het eerste kwartaal van dit jaar 4,8 procent en in het tweede kwartaal 4,4 procent.

Het beeld is dat van een reus die over zijn eigen voeten struikelt. India’s economie lijkt te stagneren. Maar is dat wel zo?

„De gunstige perspectieven op de lange termijn blijven gelden”, zegt Denis Medvedev, senior analist bij de Wereldbank in New Delhi. „Slechte elementen, zoals het tekort op de handelsbalans en de slechte infrastructuur, waar iedereen het nu over heeft, waren er ook al vijf jaar geleden.”

India heeft een relatief jonge, groeiende bevolking, waarvan het opleidingsniveau stijgt. Die kan zorgen voor zowel een toenemende productie als een uitdijende markt. Het land zal daardoor krachtig blijven, terwijl rivaal China verzwakt.

Medvedev wijst erop dat dit inkomen per inwoner minder is dan 1.500 dollar (1.125 euro), ver beneden dat van andere Aziatische landen, zoals Zuid-Korea, die een vergelijkbare bloeiperiode doormaakten. „Dat geeft ons het vertrouwen dat de Indiase economie nog flink kan groeien.”

Tegelijkertijd is er nog altijd veel armoede. Tweederde van de bevolking leeft van minder dan 2,50 dollar per dag. „Maar dan hou je nog altijd 300 tot 400 miljoen Indiërs over die iets te besteden hebben. Dat is een enorme markt. En die groep groeit.”

De langetermijnontwikkelingen komen in Indiase en internationale media nauwelijks aan de orde, hoewel ze de ongerustheid zouden kunnen temperen. Surjid Bhalla, bekend columnist en directeur van Oxus Investments, dat buitenlandse investeerders adviseert, meent dat de klim uit het dal al is begonnen. „We merken dat investeerders terugkomen. Ze beseffen dat het winstgevend is te blijven investeren in India, ondanks de negatieve publiciteit.”

Oxus Investments geeft maandelijkse groeivoorspellingen. In mei volgend jaar, als er parlementsverkiezingen zijn, zal volgens Oxus de groei met 5,5 tot 6 procent weer bijna op het niveau zijn van vorig jaar. Na de verkiezingen verwacht Bhalla dat de groei zal doorzetten. „Deze regering heeft niet genoeg maatregelen genomen. Een volgende regering zal er niet aan ontkomen dat wel te doen.”

Bhalla doelt op verdere liberalisering en het afbouwen van subsidies. De huidige regering is voorzichtig begonnen met het verminderen van de subsidie op benzine en diesel, die was bedoeld om de armen te helpen, maar vooral rijkere autobezitters ten goede komt. Bhalla is eveneens te spreken over de nieuwe ministeriële commissie die grote projecten met veel buitenlands geld vlottrekt als ze vastlopen in de bureaucratie.

Volgens Arvind Singha, directeur van het marktonderzoeksbureau Technopak, heerst er geen malaise in het bedrijfsleven. Integendeel. Hij schetst een beeld van „bedrijven onder de radar” die zelden de krant halen en niet produceren voor de export, maar India’s eigen, groeiende markt voorzien. Zij boeken flinke winsten.

Zoals Havells India, dat elektronische schakelaars maakt, 1 miljard euro omzet en afgelopen kwartaal 18 procent groeide. Of Reliance Trends, een kledingbedrijf dat vijf jaar geleden zijn deuren opende, nu al een omzet heeft van 180 miljoen euro en 35 tot 40 procent per jaar groeit.

Grondstoffen

Singha: „Dat zegt iets over de potentie van onze eigen markt. Neem bijvoorbeeld de textielindustrie. Die valt nu nog in het niet bij die van Bangladesh en China. China exporteerde vorig jaar voor 150 miljard euro aan kleding en textiel, India voor 27 miljard euro. Maar in tegenstelling tot China en Bangladesh beschikt India zelf over de noodzakelijke grondstoffen. Nu het in China bovendien lastiger wordt goedkope arbeidskrachten te vinden, kan onze textielindustrie gaan groeien.”

Een probleem is India’s inflatie. In juli meldde de regering een inflatie van 5,8 procent (groothandelsprijzen), in augustus steeg die tot een verontrustende 6,1 procent. „Dat komt vooral door de gestegen voedselprijzen”, zegt Surjid Bhalla. De komende maanden ziet hij de inflatie dalen door de goede moesson, die waarschijnlijk overvloedige oogsten zal opleveren.

Een manier om de inflatie te verminderen, is het verbeteren van wegen en railverbindingen, waardoor transportkosten dalen. Zo’n 40 procent van de bederfelijke landbouwproducten gaat nu verloren door ontoereikende aanvoer en opslag. Als die worden verbeterd, daalt de prijs van groente en fruit, en dus de inflatie.

India heeft miljardenprojecten op stapel staan voor nieuwe spoorlijnen tussen de miljoenensteden New Delhi, Mumbai en Bangalore. En er wordt hard gewerkt aan uitbreiding de opslagcapaciteit voor voedsel. Een hoge ambtenaar van het Indiase ministerie van Landbouw vertelde begin deze maand dat van de noodzakelijke extra opslagcapaciteit van 15 miljoen ton inmiddels bijna de helft is gerealiseerd.

Infrastructuur

Voor het verbeteren van de infrastructuur heeft India, verspreid over 5 jaar, 750 miljard euro nodig. 40 procent daarvan moet uit de private sector komen. Daarvoor is buitenlands kapitaal nodig. Afgelopen jaren liepen de buitenlandse investeringen terug. In 2011 stroomde 26,3 miljard euro het land binnen, in 2012 nog maar 16,8 miljard euro.

Vorig jaar nam de regering maatregelen om buitenlandse investeringen te stimuleren. In de eerste helft van dit jaar stegen zij met 6 procent. In juli volgde een nieuwe ronde stimuleringsmaatregelen. Het effect daarvan is nog niet bekend. Volgens Medvedev van de Wereldbank bedragen de investeringen weliswaar minder dan in vorig decennium, maar liggen zij nog steeds op „een gezond niveau”.

De afgelopen week waren er aanwijzingen dat het vertrouwen zich begint te herstellen. Indiase topmanagers zijn positief, bleek uit onderzoek van dagblad The Economic Times. En de orderportefeuilles van exporterende bedrijven, die in de eerste helft van dit jaar slonken, raken weer gevuld. Over de hele linie neemt de export toe, naar verwachting met ruim 20 procent tot het einde van het jaar.

Dat effect is niet volledig toe te schrijven aan de koersdaling van de rupee. Ook de toenemende vraag uit Europa en vooral de VS speelt een rol. De gunstige exportcijfers verkleinen het tekort op de handelsbalans. Volgens Barclays zal dat dit jaar teruglopen van 62 miljard naar 51 miljard euro.

Surjid Bhalla van Oxus Investments: „Wij adviseren onze klanten in India te investeren. De rupee is ondergewaardeerd en zal weer stijgen. De groei zal toenemen. Slechter dan nu zien wij het niet worden.”