Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Koningshuis

Griekenland Stilzitten, braaf zijn en hopen op nieuw geld uit Duitsland

Al maanden geldt in Griekenland: stil zitten, braaf uitvoeren, zorg niet voor extra munitie voor eurosceptici in Duitsland. Het is Grieken niet ontgaan dat zij een thema in de Duitse verkiezingscampagne zijn, met als hoofdvraag of er bereidheid bestaat om Griekenland opnieuw financieel te steunen.

Dat moeten de Grieken lijdzaam ondergaan. Het is immers niet hun beslissing of ze extra geld krijgen. Erover praten werkt averechts. Alleen de radicaal-linkse partij Syriza trekt zich daar niets van aan. Die eist dat Duitsland het geld terugbetaalt dat de Grieken in de Tweede Wereldoorlog moest afstaan aan de nazi’s.

De Duitse verkiezingen worden intussen op de voet gevolgd. Steeds is in de Griekse berichtgeving de vraag: zijn ze voor of tegen ons? Kijken de Duitsers op ons neer of tonen ze respect voor wat we doormaken? ‘Duitse arrogantie’ ligt hier extreem gevoelig.

Dat Griekenland extra geld nodig heeft, staat wel vast. Het geld uit de huidige twee hulpprogramma’s reikt maar tot midden volgend jaar. Hoeveel er nodig is om Griekenland tot eind 2016 bij te staan, is nog onduidelijk. Wel dat het om een veel kleiner pakket zou gaan dan de eerste twee.

Volgens de Griekse minister van Financiën moet aan ongeveer tien miljard euro worden gedacht. Volgens de Duitse sociaal-democraten aan een veelvoud daarvan.

Marloes de Koning, Athene