Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Greenpeace: Russen enteren Arctic Sunrise, geen contact meer

De ijsbreker Arctic Sunrise van Greenpeace op archiefbeeld in de Barentszee.
De ijsbreker Arctic Sunrise van Greenpeace op archiefbeeld in de Barentszee. ANP-EPA / Will Rose

De spanningen tussen Greenpeace en de Russische autoriteiten lijken verder te zijn opgelopen. Volgens de milieuorganisatie hebben de Russische autoriteiten het schip Arctic Sunrise in de Pechora Zee, tussen Rusland en de Noordpool in, geënterd.

Gewapende eenheden zouden via een touw aan een helikopter op het dek geland zijn. Daarna, zo claimt Greenpeace via Twitter, zijn bemanningsleden onder schot gehouden door naar wordt vermoed de kustwacht.

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise This is pretty terrifying. Loud banging. Screaming in Russian. They’re still trying to kick in the door. #savethearctic

‘Tegen alle internationale regels’

Greenpeace meldt op haar website dat uiteindelijk 25 activisten zijn gearresteerd; vrijwel de gehele bemanning. Het schip zou door acht “gewapende Russische kustwachters” geënterd zijn. Het commando over het schip zou zijn overgenomen door de Russen.

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise BREAKING: We just heard from the ship by phone. Really bad line. The crew is being gathered in the mess by the Coast Guard #SaveTheArctic

Het schip bevond zich op het moment van de actie in internationale wateren, meldt Greenpeace aan Novum. “Wat Rusland doe is tegen alle internationale regels”, aldus een woordvoerder. Greenpeace heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken om hulp gevraagd. Het ministerie was donderdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

Actie bij booreiland Gazprom

Rusland beschuldigde Greenpeace eerder vandaag van “agressieve en provocatieve” acties in de Barentszee. Gisteren wist Greenpeace twee actievoerders aan het boorplatform Prirazlomnaja van het Russische Gazprom in de Pechora Zee te hangen. De kustwacht vuurde toen al waarschuwingsschoten af en pakte twee actievoerders op.

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise The 2 activists held on the coast guard ship since yesterday are back with us. All being held under armed guard in the mess. #SaveTheArctic

De milieuorganisatie meldt het booreiland zo lang mogelijk te willen bezetten. Het platform waarmee dat moet gebeuren, Prirazlomnaya, verkeert volgens Greenpeace in slechte staat. Ook zijn er vrijwel nooit schepen in de buurt om noodhulp te verlenen in het geval van een olielek.

Vorige maand kreeg Greenpeace geen toestemming van de Russische autoriteiten om de Noordelijke Zeeroute te betreden. De Arctic Sunrise zette toch koers richting de zeeroute, waarop de Russische kustwacht uiteindelijk zou hebben gedreigd het vuur te openen als het schip het gebied niet zou verlaten. Dat was voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag aanleiding om Russische diplomaten om opheldering te vragen.