Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Flink lagere straffen dan geëist voor kunstroof monstrans

Het OM eiste twee weken geleden nog vier en vijf jaar cel tegen drie verdachten voor de “zeer gewelddadige” monstransroof in Utrecht. Maar de rechter besloot vanmiddag tot straffen van ‘slechts’ twintig en 27 maanden, meldt RTV Utrecht.

Een beveiliger naast de Monstrans in een vitrine van Museum Catherijneconvent. Het eeuwenoude, kostbare altaarstuk werd eind januari geroofd en drie weken later beschadigd terug gevonden.
Een beveiliger naast de Monstrans in een vitrine van Museum Catherijneconvent. Het eeuwenoude, kostbare altaarstuk werd eind januari geroofd en drie weken later beschadigd terug gevonden. ANP / Koen van Weel

Het OM eiste twee weken geleden nog vier en vijf jaar cel tegen drie verdachten voor de “zeer gewelddadige” monstransroof in Utrecht. Maar de rechter besloot vanmiddag tot straffen van ‘slechts’ twintig en 27 maanden, meldt RTV Utrecht.

De eis van het OM tegen de twee hoofdverdachten was een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar. De aanklager verweet hen twee weken terug “blinde hebzucht” omdat de rovers op klaarlichte dag een vitrine aan stukken sloegen waar het stuk in stond. De kostbare monstrans werd voor de ogen van museumbezoekers weggenomen. Een derde verdachte hoorde vier jaar cel eisen maar kreeg vandaag 17 maanden. Hij werd in tegenstelling tot de hoofdverdachten vrijgesproken van diefstal en schuldig bevonden aan heling.

‘Geen grote, spraakmakende kunstroof’

Maar de rechter oordeelde vandaag dat de monstransroof “geen grote, spraakmakende kunstroof” is, aldus de regionale omroep. “Het was een brutale roof, maar amateuristisch”, meldt journalist Ivan Penris. Het OM gaat naar verwachting in beroep en blijft bij de eerdere argumentatie.

De monstrans, waarin geconsacreerde hosties worden getoond in de katholieke kerk, heeft een verzekerde waarde van 250.000 euro. Het kunststuk werd in januari van dit jaar weggehaald uit het museum Catharijneconvent in Utrecht.

Eerder werd bekend dat het meest kostbare deel van het object was achtergebleven in het museum. De monstrans was geleend van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam. De rechtszaak tegen een vierde verdachte laat nog even op zich wachten.

Bewakingsbeelden van de roof: