‘Liken’ is grondrecht in VS

Weinig handelingen zijn zo populair als een klik op de ‘vind ik leuk’-knop van Facebook. Elke dag wordt het gemiddeld 4,5 miljard maal gedaan, meldt de internetgigant.

Gisteren is komen vast te staan dat de ‘like’-functie niet alleen leuk wordt gevonden, maar als meningsuiting ook grondwettelijke bescherming geniet in de Verenigde Staten. Een hof van beroep in de staat Virgina heeft dat bepaald.

De civiele zaak draait om het – aangevochten – ontslag van vijf politie-agenten uit de stad Hampton, onder wie Daniel Carter. Diens baas, sheriff B.J. Roberts, zou hem hebben ontslagen, omdat hij tijdens de campagne voor de verkiezing van een nieuwe sheriff een tegenstander van Roberts steunde.

Carter bestrijdt niet dat hij de uitdager steunde, met een ‘like’ op de Facebook-pagina van de tegenkandidaat. Maar hij stelt dat dit vrije, politieke expressie was, en dat agenten niet mogen worden ontslagen om wat ze buiten werktijd zeggen.

Daar stemt het hof mee in. ‘Vind ik leuk’ aanklikken is niet anders dan een steunbetuiging, toespraak of campagnebord in de tuin. Deze uitingen zijn door het Hooggerechtshof erkend als beschermde vormen van vrije meningsuiting.

Het is nog niet uitgemaakt of de vier hun banen terugkrijgen.