Egyptenaren laten Tilburg hun bruiloftsmuziek horen

Het eigenzinnige Tilburgse festival Incubate organiseert een simultaan trouwfeest in Nederland en Egypte, met electro chaabi, de moderne Egyptische bruiloftsmuziek.

Electro chaabi-feesten: mix van eurotrance en hiphop op Arabische dansritmes.
Electro chaabi-feesten: mix van eurotrance en hiphop op Arabische dansritmes. Foto AP

Het is niet duidelijk of er iemand gaat trouwen, maar er is zaterdag hoe dan ook een bruiloftsfeest in het centrum van Kairo. Vroeg in de middag, vanwege de avondklok, zullen populaire dj’s en rappers uit de Egyptische jeugdcultuur optreden. Het feest vindt niet alleen plaats in Kairo, ook Tilburg gaat dansen op electro chaabi, de elektronische volksmuziek. Bovendien voltrekt zich daar een Brabantse boerenbruiloft, met Egyptische rappers. De twee feestlocaties staan met elkaar in contact via Skype- en videoverbinding.

Het simultane bruiloftsfeest is onderdeel van het Incubate festival, op diverse locaties in Tilburg. Het multidisciplinaire kunstfestival richt zich op onafhankelijke cultuur. Het doel van dit bruiloftsfeest: culturele uitwisseling. Het festival is wel wat gewend, twee jaar geleden zette het 101 piano’s kriskras door Tilburg. Maar een feestje organiseren in Kairo blijkt vele malen ingewikkelder, verzucht organisator Joost Heijthuijsen. „We hebben de afgelopen maanden steeds op het punt gestaan het project af te blazen.”

De feestlocatie ligt op 800 meter van het Tahrirplein, het hart van de gewelddadige onrust nadat president Morsi werd afgezet „We horen dat veel mensen hun wijken niet uit durven en dat er minder uitbundig wordt gefeest.’’ Het is nog niet gelukt een bruidspaar te vinden dat zo in het middelpunt van de aandacht wil staan. Toch gaat het feest door, zegt Heijthuijsen. Op Facebook laten Egyptenaren weten vastbesloten te zijn om te komen. Ze willen Tilburg hun muziek laten horen.

Het eigenzinnige Incubate programmeert free jazz naast black metal en ambient, als het maar ‘onafhankelijk’ is. Electro chaabi is muziek waar westerse oren even nodig voor hebben om „in te tunen op het gejengel’’ aldus Heijthuijsen. „Om niet te zeggen dat de muziekstroming „alles gebruikt wat wij verafschuwen; autotune, synthesizers, goedkope software.” Toch viel hij als een blok voor electro chaabi, door de rauwe wildheid en de sociale dimensie.

De stroming kwam op tijdens de Arabische Lente, maar de fysieke geboorteplek is in de volkswijken buiten het centrum. De muziek is niet gebonden aan een politieke stroming. De teksten gaan behalve over de liefde en het leven op straat, wel vaak over sociale onvrede. Belangrijker nog zijn de sociale media waarmee de muziek gedeeld wordt. Jonge dj’s gebruiken de ritmes van de bruiloftsmuziek, maar spiegelen zich ook aan Amerikaanse rappers. Electro chaabi klinkt als een rammelende mix van eurotrance en hiphop op Arabische dansritmes. Twee van de grootste volkssterren komen nu naar Nederland; de rappers Sadat en Alaa Fifty Cent.

Met het organiseren van twee feestjes heb je nog geen ‘culturele uitwisseling’. Om de Egyptische bruiloft en haar moderne muziekvariant begrijpelijk te maken voor het westerse publiek, geeft Het Zuidelijk Toneel het feest een theatrale invulling. Ook zijn er in de steden talkshowhosts, één Nederlandstalige en één Egyptische.

Heijthuijsen: „We hopen door een simultaan feest op meer begrip van beide kanten. Als je iets geks doet met niet-westerse muziek wordt meteen gezegd dat je koloniaal bent. We krijgen vaak de verwijtende vraag of feesten in Egypte wel mag als er een burgeroorlog dreigt. Juist wel, lijkt me.”

Electro Chaabi Wedding party, 21/9 Duvelhok, Incubate festival Tilburg.