Een beetje eng, maar uiteindelijk zeer charmant

Zien Film

Rango (Gore Verbinski, 2011)

RTL4, 20.30-22.35u.

De animatiefilm Rango is een amusante parodie op de spaghettiwesterns uit de jaren zestig en zeventig.

De titel verwijst naar Django (1966), de muziek verwijst naar componist Ennio Morricone; en de film zit vol verwijzingen naar het werk van Sergio Leone, vooral naar diens trilogie met Clint Eastwood. Verder citeert Verbinski letterlijk bepaalde shots uit Once Upon a Time in the West. Omdat Johnny Depp de stem van Rango doet citeren de makers ook nog even een shot uit Depps film Fear and Loathing in Las Vegas. Het maakt van Rango soms een beetje een zelfingenomen product: kijk ons eens erudiet zijn!

Rango is een bluffende kameleon die het westernstadje Dirt moet redden van de megalomane schildpad Tortoise John en de schietgrage ratelslang Rattlesnake Joe. De bewoners zijn viezige ratten en reptielen met een bobbelige huid. Een beetje eng, maar uiteindelijk zeer charmant.

Rango ziet er prachtig uit, met een soms adembenemende gedetailleerdheid. De film doet meer denken aan de wat duistere animatiefilms van Tim Burton dan aan het onschuldige vermaak van Disney of Pixar. Dat alleen is al een verademing.

André Waardenburg