Amsterdammers ergeren zich flink aan toeristen in de stad

De Amsterdamse binnenstad is drukker dan ooit. Veel drukker dan tien jaar geleden, zo blijkt uit het onderzoek Drukte in de binnenstad 2012 van de gemeente Amsterdam dat vandaag is gepresenteerd.

Het aantal centrumbewoners is de afgelopen tien jaar gestegen met 6,5 procent. Ook het aantal toeristen nam toe: in 2012 kwamen er bijna 15 miljoen mensen naar de stad, twee miljoen meer dan tien jaar geleden.

Uitgerekend die toeristen worden door bewoners van de binnenstad als de grootste bron van overlast gezien. Meer nog dan het drukke verkeer, dat tien jaar geleden nog ergernis nummer één was, en nu nog steeds wordt genoemd als minpunt. Andere mensen noemen de (slechte) bereikbaarheid als grootste minpunt van de drukke binnenstad.

De klachten over de toegenomen drukte zijn niet nieuw voor de gemeente, zegt een woordvoerder van Stadsdeel Centrum. „Sinds een paar jaar proberen we de negatieve effecten van de drukte te bestrijden. Door bijvoorbeeld het spreiden van toeristen door de hele stad.” Zo worden toeristen gewezen op leuke buurten net buiten het centrum, waar ook steeds meer hotels worden geopend. Ook wordt er geprobeerd duurdere hotels te trekken, waar een netter publiek verblijft.