Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Patiënten met dementie beluisteren Strauss in Concertgebouw

Komende zondag zullen 170 patiënten met dementie en hun mantelzorgers in het Amsterdamse Concertgebouw luisteren naar werken van Strauss en Dvorak. Het is een van de activiteiten in het kader van de campagne DementieEnDan die vrijdag start.

DementieEnDan wil laten zien wat er nog wél allemaal kan wanneer iemand de diagnose dementie heeft gekregen: van deelname aan dagelijkse activiteiten tot culturele uitstapjes. Centraal in de campagneweek staat een film van Ireen van Ditshuyzen. Zij filmde ruim twee jaar lang vijf mensen met dementie en hun partners, onder meer tijdens de rondleidingen die het Stedelijk Museum geeft aan Alzheimerpatiënten. Fragmenten van deze opnames worden tussen 20 en 29 september getoond aan groepen die met demente patiënten in contact komen zoals artsen, studenten in de zorg en familieleden.

Van Ditshuyzen vroeg ook zorgverzekeraar Menzis, sponsor van de zondagochtendconcerten in het Concertgebouw, of ze met een groep patiënten een concert kon bijwonen. „Het is bekend dat patiënten met dementie rustig worden van muziek”, vertelt een Menzis-woordvoerder Richard Lancée. „De muziek is niet specifiek geselecteerd voor deze gelegenheid, maar de zondagochtendconcerten zijn altijd iets korter en toegankelijk.” Deze zondag staan Also sprach Zarathustra van Strauss en Dvoraks Te Deum op het programma.