CBS: werkloosheid gedaald tot 8,6 procent - consumenten blijven pessimistisch

De werkloosheid is in augustus met elfduizend gedaald naar 683 duizend mensen. Dat is omgerekend 8,6 procent van de beroepsbevolking, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De lichte daling kwam nagenoeg volledig voor rekening van jongeren.

In totaal waren vorige maand 137 duizend jongeren tot 25 jaar werkloos, aldus het CBS. In juli waren dat er nog 148 duizend. De daling van de werkloosheid in augustus is een trendbreuk met de afgelopen twee jaar, toen de werkloosheid nagenoeg onophoudelijk steeg. In juli stond het werkloosheidspercentage op 8,7 procent van de beroepsbevolking.

Consumenten blijven pessimistisch

Het CBS meldt ook dat in september de consumenten net zo pessimistisch zijn als een maand eerder. Het consumentenvertrouwen bleef onveranderd staan op -33. In augustus verbeterde het vertrouwen nog met 5 punten.

Voor het doen van grote aankopen vinden consumenten de tijd echter wel gunstiger, aldus het CBS. De stemming over de eigen financiële situatie kwam juist negatiever uit dan in augustus.