Berlusconi peinst niet over vertrek uit politiek

Foto REUTERS

Gespannen en vaak verbeten kijkend heeft Silvio Berlusconi gisteravond in een opgenomen videoboodschap gezegd dat hij hoe dan ook politiek actief zal blijven.

Een paar uur later stemde een meerderheid van een Senaatscommissie, als eerste stap in een langer durend proces, ervoor om Berlusconi te dwingen zijn senaatszetel op te geven omdat hij tot vier jaar is veroordeeld wegens financiële fraude. Wanneer hierover een definitieve stemming wordt gehouden, is nog onduidelijk.

De 76-jarige mediamagnaat en oud-premier verbond zijn lot gisteravond niet direct aan dat van de brede coalitie waarvan zijn partij deel uitmaakt.

Op de achtergrond ontbraken de Italiaanse en Europese vlag die het decor waren bij eerdere videoboodschappen. Er waren nu boeken en familiefoto’s zichtbaar. Berlusconi riep zijn aanhangers op „de arena in te gaan” om links te bevechten „dat de justitie voor politieke doeleinden gebruikt”. Hij herhaalde ten onrechte te zijn veroordeeld. Er loopt nog een aantal andere zaken tegen hem. Linkse tegenstanders verweten hem ‘koude-oorlogstaal’ te gebruiken.