Bijna miljard boete voor bank JPMorgan - één van de grootste ooit

Het JPMorgan Chase-logo op het kantoor in New York City.
Het JPMorgan Chase-logo op het kantoor in New York City. Foto AFP / Timothy A. Clary

JPMorgan Chase, de grootste Amerikaanse bank, betaalt 920 miljoen dollar in een schikkingszaak met Amerikaanse en Britse toezichthouders. Dat meldt persbureau Reuters vanmiddag. Dit is één van de grootste boetes die een Amerikaanse bank ooit moest betalen.

JPMorgan moet de boetes betalen vanwege wanbeleid op de derivatenmarkt. Eind augustus schreef NRC Handelsblad over deze kwestie het volgende:

De bank verloor vorig jaar 6,2 miljard dollar door de enorme risico’s die handelaar Bruno Iksil innam op de derivatenmarkt. Het bedrag is een optelsom van boetes opgelegd door de Amerikaanse justitie en Amerikaanse en Britse toezichthouders.

Bedrag wordt verdeeld onder Amerikaanse en Britse toezichthouders

Van de 920 miljoen dollar gaat 300 miljoen dollar naar de Amerikaanse toezichthouder op banken, 200 miljoen dollar naar de Amerikaanse Centrale Bank, 200 miljoen dollar naar de Amerikaanse beurswaakhond en 219 miljoen dollar naar de Britse toezichthouder op banken.

JPMorgan hangt nog grotere boete boven het hoofd

De boete die vandaag aan de bank is gegeven is een zesde van een andere boete die de bank mogelijk moet betalen. In de andere zaak hangt de bank een boete van 6 miljard dollar boven het hoofd. JPMorgan zou voor de crisis voor 33 miljard aan gebundelde hypotheken hebben doorverkocht aan Fannie Mea en Freddie Mac, terwijl J.P. Morgan wist dat de bundels dat bedrag niet waard waren. Toen in 2007 veel huiseigenaren met te hoge hypotheken betalingsachterstanden kregen, daalde de waarde van de bundels sterk. Naar alle waarschijnlijkheid zal de bank in die zaak schikken, voor welk bedrag is onbekend.