Assad in interview: ontmanteling chemische wapens duurt jaar

De vernietiging van de chemische wapens van Syrië gaat een jaar duren en omgerekend ongeveer 750 miljoen euro kosten. Dat heeft de Syrische president Bashar Assad in een interview met de Amerikaanse zender Fox gezegd. Hij zei dat zijn regering volledig zal meewerken aan het akkoord dat de Verenigde Staten en Rusland vorige week bereikten.

Assad noemde het rapport van de Verenigde Naties over het gebruik van het zenuwgas sarin ‘onrealistisch’ en hij ontkende opnieuw dat zijn regering iets met de gifgasaanval van vorige maand te maken heeft. Bij die aanval kwamen volgens de VS meer dan 1400 mensen om het leven, onder wie honderden kinderen.

Hoewel het VN-rapport geen dader aanwijst, maken deskundigen er vanwege het type raketten, de samenstelling van het gifgas en de route van de raketten uit op dat Assads regering erachter zit. Assad zei dat bewijs dat de rebellen achter de aanval zitten aan Rusland is overhandigd en dat Rusland satellietbeelden heeft waaruit zou blijken dat de raketten vanuit een ander gebied zijn gelanceerd.

Over de ontmanteling van de chemische wapens zei Assad dat hij bereid is met deskundigen te praten over de technische aspecten van wat hij in het interview een zeer gecompliceerde opgave noemde. “Het gaat niet om de bereidheid”, zei Assad. “Het gaat om de techniek.”

Bekijk hier het hele interview van Fox met Assad.
http://www.youtube.com/watch?v=sbX29GmuBTM&feature=youtu.be