Alle leden UEFA keren zich tegen zomers WK 2022 in Qatar

December 2010: lachende gezichten bij Blatter en de voorzitter van de Qatarese voetbalbond nadat het WK is toegekend aan Qatar.
December 2010: lachende gezichten bij Blatter en de voorzitter van de Qatarese voetbalbond nadat het WK is toegekend aan Qatar. AP / Osama Faisal

Het wereldkampioenschap voetbal van 2022 kan niet in de zomermaanden gespeeld worden. Alle 54 nationale bonden die zijn aangesloten bij de UEFA hebben zich vandaag uitgesproken voor een WK in de wintermaanden van dat jaar.

De bonden kwamen vanochtend bij elkaar en Jim Boyce, voorzitter van de Ierse voetbalbond en tevens vice-president van de wereldvoetbalbond FIFA, zegt tegenover de BBC dat een zomers WK in Qatar uitgesloten is. “Daarover is iedereen het zonder twijfel eens.”

Januari 2022?

De grote vraag is nu dan achter: wat dan wel? Als het aan de UEFA-leden ligt wordt het januari, november of december van 2022. December zou echter moeilijk liggen bij landen waar geen winterstop wordt toegepast, zoals de Britse competities waar voetbalwedstrijden deel uitmaken van de cultuur rondom de feestdagen in die maand. Volgens Boyce wil de UEFA januari voorstellen omdat het WK dan niet het speelschema van de Champions League in de war schopt.

De UEFA-leden kwamen vandaag in het Kroatische Dubrovnik bijeen. Ze vinden dat de FIFA met nog negen jaar te gaan genoeg tijd heeft om de juiste beslissing te nemen die “het voetbal zo min mogelijk verstoort”. De wereldvoetbalbond heeft in de eerste week van oktober in Zürich een congres op de rol staan en naar verwachting zal daar een besluit worden genomen tot een winters WK in Qatar.

Blatter: keuze voor Qatar was een politieke en economische

Het gedoe rondom een zomers WK in de oliestaat begon direct na toewijzing van Qatar als gastheer. FIFA-voorzitter Sepp Blatter meende eerst nog dat de stadions best verkoeld konden worden zodat de spelers geen last hebben van de hitte.

Onlangs kwam de Zwitser tot het inzicht dat hij zich toch wat had verkeken op een zomers WK in de Arabische emiraat. En gisteren publiceerde Die Zeit dat Blatter de keuze voor Qatar vooral van politieke en economische aspecten heeft laten afhangen, in plaats van sportieve.