Voetbal International noemt de vier ‘gefixte’ Jupiler League-duels

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Weekblad Voetbal International heeft vandaag onthuld welke vier wedstrijden in de Jupiler League in 2009 verdacht zijn wegens matchfixing. Volgens het blad gaat het om Veendam-Helmond Sport (0-0), Fortuna Sittard-SC Cambuur (1-2), FC Volendam-Excelsior (1-0) en De Graafschap-Telstar (2-1).

Volgens de KNVB zijn de wedstrijden bij de bond bekend, maar heeft de UEFA niets kunnen ontdekken. De Europese voetbalorganisatie haalden de wedstrijden door hun ‘betting fraude system’. Justitie zag volgens de KNVB ook geen aanleiding voor verder onderzoek, zo zegt manager competitiezaken Gijs de Jong in VI.

Alle wedstrijden werden in september van dat jaar gespeeld. Twee wedstrijden (FC Volendam-Excelsior en De Graafschap-Telstar) kwamen naar voren in een rechtszaak rond een Kroatische gokcrimineel, twee andere zijn genoemd in afgeluisterde telefoongesprekken met de Nederlandse matchfixverdachte Paul R., zo meldt VI. R. werd vorig jaar nog opgepakt in verband met een kunstroof. Hoe er met de wedstrijden is gerommeld, is volgens het blad nog niet duidelijk.

Aan het licht door Duitse matchfixingexpert

Andreas Bachmann, een Duitse officier van justitie, maakte eind augustus melding van de vier wedstrijden, zonder daarbij de teams te noemen. Bachmann houdt zich al jaren bezig met matchfixing. Volgens hem zouden Nederlandse clubs daarnaast de afgelopen jaren bij internationale wedstrijden tot drie keer toe zijn benadeeld, bijvoorbeeld doordat de scheidsrechter was omgekocht.

Een paar dagen na de beweringen van Bachmann kwam er een rapport uit over matchfixing in Nederland, waarin wordt geconcludeerd dat het “niet op grote schaal” plaatsvindt. De onderzoekers noemen in het rapport geen concrete gevallen van Nederlandse wedstrijden die zijn gemanipuleerd.

Beelden van de vier vermeend gefixte wedstrijden

Veendam - Helmond Sport:

Fortuna Sittard-SC Cambuur:

http://youtu.be/Y5BBJdp9yio

FC Volendam - Excelsior:

http://youtu.be/VckY3lj6lIU

De Graafschap-Telstar

http://youtu.be/sv60a3h4zd8