VN-inspecteurs snel weer naar Syrië - Timmermans weigert briefing Kamer

Inspecteurs van de Verenigde Naties moeten “snel” terug naar Syrië om de diverse beschuldigingen van het gebruik van gifgas van de regering en de rebellen te onderzoeken. Dat zei de Zweed Ake Sellström, die de leiding over het team heeft, tegen persbureau AFP.

Ake Sellström (links) presenteert het rapport aan secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.
Ake Sellström (links) presenteert het rapport aan secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Foto Reuters/ Paulo Filgueiras

Inspecteurs van de Verenigde Naties moeten “snel” terug naar Syrië om de diverse beschuldigingen van het gebruik van gifgas van de regering en de rebellen te onderzoeken. Dat zei de Zweed Ake Sellström, die de leiding over het team heeft, tegen persbureau AFP.

Volgens Sellström is er nog geen tijdsschema vastgesteld en kan hij niet zeggen wanneer de inspecteurs precies zullen terugkeren, maar het zal wel “binnenkort” zijn. Ook de plekken en de specifieke gebeurtenissen zijn nog onbekend, meldt AP.

Tegen dat persbureau zei Sellström ook dat hij denkt dat er momenteel niet meer onderzoek nodig is naar de aanval zelf:

“…maar als we nog meer informatie krijgen, zal die worden toegevoegd aan een volgende rapportage.”

Het VN-team concludeerde in een rapport dat er inderdaad een chemisch wapen, het zenuwgas sarin, is gebruikt bij aanvallen op Damascus eind augustus. Ze hebben echter nog niet onderzocht wie er achter die aanval zit. Alle grote landen in het Westen, waaronder Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zeggen bewijs te hebben dat president Assad de schuldige is. Rusland en de regering zelf wijzen naar de rebellen.

Timmermans weigert briefing Syrië

De Tweede Kamer wordt niet opnieuw achter gesloten deuren bijgepraat over Syrië door inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Het kabinet geeft daarvoor geen toestemming, omdat Kamerleden informatie zouden hebben gelekt uit een eerdere geheime briefing, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag in een brief (pdf) aan de Kamer.

Timmermans schrijft:

“Na afloop van de briefing van 4 september jl. hebben verschillende leden van uw Kamer zich daarover al dan niet anoniem publiekelijk uitgelaten. Daarmee is de vooraf overeengekomen vertrouwelijkheid geschonden. Bovenstaande in overweging nemende kan het kabinet niet instemmen met het verzoek van uw commissie voor een tweede vertrouwelijke briefing van de inlichtingendiensten.”

De Kamer had om een nieuwe briefing gevraagd nadat Timmermans had laten weten dat hij er nu bijna zeker van overtuigd is dat de Syrische regering achter de gifgasaanval in Syrië zat. Kamerleden wilden weten op welke informatie van de inlichtingendiensten Timmermans zich met deze conclusie baseerde.

Kamerleden hekelen weigeren briefing

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt laat aan Novum weten het weigeren van de briefing te hekelen:

“Het parlement moet de regering nu op haar blauwe ogen geloven dat er bewijs is.”

Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind stelt dat “we onze controlerende taak als Kamer zo niet kunnen uitvoeren” en wil een debat over de kwestie.

Na de vorige briefing, op 4 september, lieten verschillende Kamerleden zich in algemene termen uit over wat ze hadden gehoord. Zo zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes dat er geen ‘smoking gun’ - sluitend bewijs - op tafel was gekomen en verklaarde VVD-Kamerlid Han ten Broeke dat de briefing verhelderend was, maar dat zijn standpunt niet was veranderd.

Update 17.12: De Tweede Kamer houdt vast aan de wens om in het geheim alsnog een briefing te krijgen van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Dat bleek woensdag na afloop van overleg tussen de buitenlandwoordvoerders in de Kamer, meldt Novum.