Verkoold lichaam gevonden in huis schutter Oostenrijk

De situatie vannacht bij de boerderij in de buurt van Melk, 80 kilometer ten westen van Wenen.
De situatie vannacht bij de boerderij in de buurt van Melk, 80 kilometer ten westen van Wenen. Foto Reuters / Henz-Peter Bader

De Oostenrijkse politie heeft waarschijnlijk het lichaam gevonden van de man die drie agenten en een ambulancechauffeur doodschoot. Het lijk werd aangetroffen in de boerderij waar de 55-jarige man zich had verschanst.

AP meldt dat de politie een verkoold lichaam aantrof na het blussen van een brand in een kelder die alleen toegankelijk was via een verborgen luik. Het lichaam is verminkt waardoor het onherkenbaar is. DNA-onderzoek moet aantonen dat het daadwerkelijk om de man gaat naar wie gisteren de hele dag naar werd gezocht.

Op de vlucht voor de politie

De zaak liep maandagnacht uit de hand toen agenten de man, die zij al jarenlang van stroperij verdachten, op heterdaad betrapten en wilden arresteren. Volgens een woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken vluchtte de man in zijn auto. Toen hij met zijn voertuig in een greppel terecht was gekomen, schoot hij een agent van een speciaal team dood. Een ambulancebroeder die eerste hulp verleende werd vervolgens eveneens doodgeschoten.

Na de agent en de broeder te hebben doodgeschoten sloeg de stroper opnieuw op de vlucht. Bij een wegblokkade schoot hij een tweede agent dood. Volgens de politie lijkt het erop dat de stroper daarna een politiewagen heeft gekaapt en een agent gegijzeld. Uiteindelijk verschanste hij zich in zijn boerderij. De politiewagen werd dinsdag door de politie weggesleept bij de boerderij. In de auto werd het ontzielde lichaam van de agent aangetroffen.

De boerderij staat in Melk, bij het stadje Annaberg. Al sinds maandagnacht stonden bij de boerderij agenten van een speciaal commandoteam. Gedurende de dag heeft de man af en toe op de verzamelde agenten geschoten. Volgens de politie was het uitermate moeilijk om contact met hem te krijgen. Uiteindelijk werd de boerderij bestormd.

De autoriteiten in Neder-Oostenrijk hebben opdracht gegeven op alle openbare gebouwen een zwarte vlag te hijsen ter nagedachtenis aan de slachtoffers.