Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Veel particuliere woningen verkeren in slechte staat

Een slecht onderhouding woning in Rotterdam.
Een slecht onderhouding woning in Rotterdam. Foto ANP/ Robin Utrecht

Rotte kozijnen, scheurende muren, lekkende daken. Van de ongeveer 5 miljoen woningen in particulier bezit zijn er 500.000 matig onderhouden en nog eens 50.000 verkeren in ronduit slechte bouwtechnische staat. Vooral goedkopere flats en eengezinswoningen uit de jaren vijftig en zestig hebben achterstallig onderhoud.

De cijfers zijn schattingen van kennisorganisatie Platform31. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken schreef de organisatie een advies om de woningkwaliteit te verbeteren, in samenwerking met onder meer gemeenten, banken en de Autoriteit Financiële Markten.

‘Experimenteer met hypothecaire regelgeving’

Platform31 adviseert het ministerie onder meer om te experimenteren met hypothecaire regelgeving. Een huizenkoper zou meer moeten kunnen lenen dan het kabinet nu toelaat. De maximale hypotheek is nu 105 procent van de woningwaarde en gaat naar 100 procent. Maar financiering voor het wegwerken van onderhoudsachterstand is dan niet meer mogelijk.

Krijgt een koper, als hij goede financiële perspectieven heeft, toch een lening die hoger is dan 100 procent van de woningwaarde, dan kan hij zijn huis opknappen. Door die investering, zo meldt het advies, zal de waarde van het huis meestijgen.

Lees straks meer in NRC Handelsblad