Starbucks: beste klant, wilt u voortaan uw wapen thuislaten?

Foto Reuters / Mike Blake

Terwijl de schietpartij op een Amerikaanse marinebasis eergisteren het wapendebat in de VS weer doet oplaaien, neemt Starbucks na een maandenlang debat stelling: het vraagt klanten in de VS vanaf vandaag om voortaan hun vuurwapens thuis te laten. In een open brief benadrukt topman Howard Schultz dat het “geen verbod” is, maar een verzoek.

In de brief schrijft Schultz dat hoewel Starbucks het openbare en gepassioneerde debat over wapenbezit waardeert, werd de koffieketen de afgelopen tijd steeds vaker het toneel van manifestaties van voor- en tegenstanders van wapenbezit. De afgelopen zomer vonden er al meer dan tweeduizend ‘Starbucks Appreciation Days’ plaats bij filialen.

http://youtu.be/GNNwZDZZXmU

Zo werd vorige maand zelfs zo’n manifestatie gehouden bij het filiaal in Newtown, de stad waar vorig jaar op een school een schietpartij plaatsvond.

Twitter avatar CadillacRiver Thomas A. Fitzgerald There’s a special place in Hell “@EWDolan: Gun advocates stage ‘appreciation day’ with weapons at Newtown Starbucks http://t.co/uWM0NzIXP4

Verschillende actiegroepen riepen Starbucks om die reden steeds vaker op om stelling te nemen tegen wapens.

Twitter avatar ErinDMomOf3 Erin D in SC Loaded weapons with that latte? No thanks! @Starbucks allows pro gun rallies tomorrow morning. #MomsDemandAction http://t.co/tJ8wslkpJc

Tegenstanders wezen erop dat Starbucks wel recent roken heeft verboden in een straal van acht meter buiten het filiaal, maar tegen klanten met wapens geen bezwaar had. Als reactie op de groeiende protesten gingen wapenbezitters zich juist steeds vaker verzamelen bij een Starbucks-filiaal.

Twitter avatar shannonrwatts Shannon Tell @Starbucks to ban loaded weapons from its stores NOW: 800-782-7282, https://t.co/oKh3n8Ao2r #momsdemandaction http://t.co/FkfHylwO9m

Archieffoto van Starbucks-voorzitter Howard Schultz. Foto Reuters / Jose Miguel Gomez

Uit de open brief van Schultz valt op te maken dat Starbucks geen zin heeft om nog langer het middelpunt of mikpunt te zijn van de controverse. Tot nu hield de koffieketen zich aan de wetten die golden in de staat waar het filiaal gevestigd was. Maar de ceo schrijft dat het debat de laatste tijd in toenemende mate “boosaardig” aan het worden was met een bedreigend kantje eraan:

“Pro-wapenactivisten hebben onze winkels gebruikt als politiek podium voor media-evenementen en Starbucks op een misleidende manier geportretteerd als een voorvechter van vrij wapenbezit. Voor de duidelijkheid: wij willen dit soort activiteiten niet in onze winkels.”

Deze bijeenkomsten geven een verkeerd beeld van Starbucks’ standpunt in de wapendiscussie, zegt Schultz. Bovendien maakt het openlijke vertoon van wapens dat andere klanten zich ongemakkelijk voelen. Klanten wordt daarom nu gevraagd hun wapen thuis te laten, hoewel klanten de toegang tot een Starbucks niet zal worden geweigerd als ze toch met een wapen koffie bestellen. De topman wil medewerkers niet in de positie plaatsen dat ze gewapende klanten moeten vragen te vertrekken.