Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Schutter Washington zocht geen psychische hulp’

Een bisschop houdt een verklaring vast van de moeder van de schutter, Cathleen Alexis. Daarin zegt ze dat ze niet weet waarom haar zoon het bloedbad aanrichtte. Ze biedt haar excuses aan aan de familie van de slachtoffers en zegt blij te zijn dat haar zoon niemand meer pijn kan doen.
Een bisschop houdt een verklaring vast van de moeder van de schutter, Cathleen Alexis. Daarin zegt ze dat ze niet weet waarom haar zoon het bloedbad aanrichtte. Ze biedt haar excuses aan aan de familie van de slachtoffers en zegt blij te zijn dat haar zoon niemand meer pijn kan doen. Foto AP / Seth Wenig

De schutter die maandag vermoedelijk twaalf mensen op een marinebasis in Washington doodschoot heeft nooit hulp gezocht bij een psychiater bij het Amerikaanse Departement voor Veteranenzaken. Hij ontkende bovendien weleens te denken aan het schaden van zichzelf of anderen, nadat hij in augustus werd behandeld voor slapeloosheid. Dat laat het departement weten in een verklaring, meldt persbureau Reuters.

Voor zijn slapeloosheid kreeg hij twee keer medicijnen. Beide keren was hij “alert” en beantwoordde hij vragen over angst ontkennend.

Aaron Alexis wordt verdacht van de schietpartij maandag op marinebasis Navy Yard in Washington. Daarbij kwam hij zelf ook om het leven. Alexis is een oud-medewerker van de Amerikaanse marine en wist met een toegangspasje eenvoudig het terrein op te komen. Hij was gewapend met drie vuurwapens, waaronder een AR-15, een semi-automatisch geweer.

Motief aanslag nog steeds onduidelijk

Het motief is nog steeds onduidelijk. Eerder kwam naar buiten dat Alexis psychische problemen had. Hij zou hebben beweerd te lijden aan een posttraumatische stressstoornis door de reddingsoperatie op 11 september 2001. Volgens een politierapport was hij inderdaad op een van de plekken van de aanslagen aanwezig, en maakte de gebeurtenis diepe indruk op hem.

Alexis werd ontslagen na twee incidenten waarbij hij met een pistool schoot. In Seattle schoot hij in 2004 op autobanden, en in Fort Worth schoot hij door het plafond van zijn huis. Hij werd nooit veroordeeld en kon op contractbasis voor de marine blijven werken.

Eerste massale schietpartij na Newtown

De schietpartij is de grootste sinds het bloedbad in Newtown vorig jaar. Toen schoot Adam Lanza 26 mensen dood op een basisschool. Opvallend is dat Adam Lanza en Aaron Alexis hetzelfde semi-automatische vuurwapen gebruikten, en daar hoogstwaarschijnlijk legaal aan waren gekomen, schreef onze correspondent Guus Valk gisteren in NRC Handelsblad.