Rutte en Dijsselbloem optimistisch over steun in Eerste Kamer

Premier Mark Rutte en minister van Financien Jeroen Dijsselbloem hebben een onderonsje voorafgaand aan een gesprek met de redactie van het NOS-journaal.
Premier Mark Rutte en minister van Financien Jeroen Dijsselbloem hebben een onderonsje voorafgaand aan een gesprek met de redactie van het NOS-journaal. Foto ANP / Phil Nijhuis

Premier Mark Rutte (VVD) is ervan overtuigd dat het kabinet erin zal slagen een meerderheid in de Eerste Kamer te vinden voor de plannen van het kabinet. Dat zei hij gisteravond in Pauw & Witteman.

“Het zal niet makkelijk gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat het zal lukken.”

Rutte voorziet dat er de komende decennia vaker een kabinet zal zitten dat geen meerderheid heeft in de senaat. De oppositie moet zich daarom anders opstellen, zei Rutte. “In het landsbelang zullen partijen bereid moeten zijn op cruciale momenten steun te geven.”

Bekijk hier Pauw & Witteman met Mark Rutte
Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Dijsselbloem ziet openingen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) toonde zich eerder op de avond bij Nieuwsuur ook optimistisch over onderhandelingen met de oppositie. “Als je door het tromgeroffel heen kijkt, zie ik wel openingen.” Hij zei bijvoorbeeld bereid te zijn met het CDA te praten over het terugdraaien van geplande lastenverhogingen.

“We kunnen naar alternatieven kijken. Maar dan verwacht ik wel dat het CDA met ons meedenkt hoe je dat dan dekt.”

Bekijk hier Nieuwsuur met Jeroen Dijsselbloem
Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Plannen nu langs de Kamers

De regering heeft maar beperkt in de hand of alle plannen die het begrotingstekort moeten terugbrengen en de economie moeten aanjagen wel kunnen worden uitgevoerd. Voorheen kon een kabinet in principe wel rekenen op een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer voor de voornemens en begrotingen die het op Prinsjesdag presenteerde. Maar dit kabinet komt in de senaat acht zetels tekort.

De komende maanden moeten de gisteren aangekondigde maatregelen naar de Tweede en Eerste Kamer.