Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Rusland kondigt bewijs aanval rebellen aan - ‘VN-rapport eenzijdig’

Screenshot uit een vandaag gepubliceerde video waarin te zien is hoe Syriërs in beschermende kleding en gasmaskers een slachtoffer van de gifgasaanval van 21 augustus dragen in Aleppo.
Screenshot uit een vandaag gepubliceerde video waarin te zien is hoe Syriërs in beschermende kleding en gasmaskers een slachtoffer van de gifgasaanval van 21 augustus dragen in Aleppo. Foto AP

Rusland zal bewijs presenteren dat de rebellen achter de recente gifgasaanval zitten. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, schrijft persbureau Reuters. De Syrische regering heeft dat bewijs aan Rusland gegeven.

Lavrov zei eerder al dat het maandag gepresenteerde VN-rapport niet uitsluit dat de rebellen achter de gifgasaanval zitten. Volgens Rusland is het rapport, waarin staat dat het gifgas sarin is gebruikt, vooringenomen en politiek gemotiveerd.

Rusland wijst op onvolledig bewijs

Het rapport geeft geen antwoord op de vraag wie verantwoordelijk voor de aanval is, maar volgens westerse regeringen wijzen alle tekenen richting Assad. Dat het bewijs daarvoor niet helemaal sluitend is, is gunstig voor Rusland. Bij toekomstige pogingen van de VS, Groot-Brittannië of Frankrijk om Syrië te straffen kan Rusland dat als argument gebruiken om een beslissing over Syrië te blokkeren.

Plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov, die vanmiddag zijn Syrische collega ontmoet, noemde het rapport “eenzijdig, politiek en bevooroordeeld”:

“We zijn teleurgesteld, en dat is nog zacht uitgedrukt, over de benadering van het VN-secretariaat en de onderzoekers, die de rapportage selectief en incompleet hebben voorbereid.”

Update 18.44 uur: De woordvoerder van de VN heeft het rapport verdedigd en stelt dat de conclusie dat 21 augustus sarin is gebruikt in Syrië “indiscutabel is”. “De resultaten spreken voor zich en dit was een grondig objectief rapport over dat specifieke geval.”

Onenigheid bemoeilijkt situatie Veiligheidsraad

De sterke onenigheid over de schuld van de gifgasaanval kan de discussie in de Veiligheidsraad over Syrië bemoeilijken. Rusland, China, de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zullen proberen een resolutie op te stellen over het in de ban doen van Syrische chemische wapens. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius zei vandaag “verrast” te zijn over de houding van Rusland.

“Ze trekken niet het rapport in twijfel, maar de objectiviteit van de inspecteurs. Ik denk niet dat iemand kan twijfelen aan onderzoekers die zijn aangesteld door de VN.”

Rusland is de trouwste bondgenoot van Assad, sinds de bugeroorlog in 2011 uitbrak. Er kwamen tot nu toe minstens 100 duizend mensen om in Syrië. Rusland levert het regime wapens en blokkeert met China elke resolutie in de Veiligheidsraad die de regering onder druk moet zetten. Volgens Moskou komt het gevaar van de rebellen, van wie velen extremisten zouden zijn die van Syrië een islamitische staat willen maken.