Regen oeuvreprijzen voor filmveteranen

Voor filmveteranen voelt een oeuvreprijs soms als grafornament: toch zijn ze moeilijk te weerstaan. De Spaanse meester Pedro Almodóvar (64) neemt in december in Berlijn een oeuvreprijs in ontvangst tijdens het gala van de European Academy.

Woody Allen (77), die meestal anderen zijn prijzen laat ophalen, krijgt in januari de Cecil B. DeMille Award bij de uitreiking van de Golden Globes, al is het de vraag of de notoir schuwe filmmaker zelf in de zaal zal gaan zitten om de prijs ook daadwerkelijk in ontvangst te nemen.

En Alex van Warmerdam mag in oktober in Sitges een oeuvreprijs incasseren tijdens het grootste Europese festival voor fantastische films, al lijkt de in mei met Borgman in de competitie van Cannes debuterende regisseur met 61 jaar nog wat aan de jeugdige kant.