Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Prominente Iraanse advocaat bevrijd - ‘teken nieuwe atmosfeer Iran’

Iran heeft de prominente mensenrechtenactivist en advocaat Nasrin Sotoudeh vrijgelaten na een gevangenschap van drie jaar.Ze verkeert in goede “psychische en fysieke gezondheid”, zegt ze tegenover persbureau AFP. Haar vrijlating is een teken van een nieuwe atmosfeer in Iran.

Foto van Nasrin Sotoudeh uit 2008.
Foto van Nasrin Sotoudeh uit 2008. Foto AFP / Arash Ashourinia

Iran heeft de prominente mensenrechtenactivist en advocaat Nasrin Sotoudeh vrijgelaten na een gevangenschap van drie jaar. Ze verkeert in goede “psychische en fysieke gezondheid” en zal doorgaan met het verdedigen van mensenrechten, zegt ze tegenover persbureau AFP. Haar vrijlating is een teken van een nieuwe atmosfeer in Iran, meldt Midden-Oostenexpert Carolien Roelants op Twitter:

Haar man Reza Khandan vertelde persbureau AP dat de autoriteiten Sotoudeh hebben thuisgebracht. Hij verwachtte dat ze er maar kort zou zijn, maar de autoriteiten zeiden dat ze vrij is.

Sotoudeh won EU-prijs voor werk als activist

Sotoudeh verdedigde oppositieactivisten als advocaat. Ze werd veroordeeld tot zes jaar cel vanwege “het in gevaar brengen van de nationale veiligheid”. Sinds september 2010 zat ze in de gevangenis. Ze ging in die tijd twee keer in hongerstaking; een keer omdat haar 12-jarige dochter een uitreisverbod had gekregen. Dat verbod werd uiteindelijk opgeheven na internationale druk.

Eenmaal in de gevangenis bleef Sotoudeh in het middelpunt van de aandacht, schreef onze correspondent Thomas Erdbink eerder in NRC Handelsblad:

“Internationale activisten organiseerden campagnes voor haar en zelf schreef ze open brieven die haar cel werden uitgesmokkeld. Daarin bedankte ze onder anderen het hoofd van de rechtsprekende macht voor haar veroordeling, en schreef ze dat de gedachte om vrij te zijn terwijl haar cliënten nog achter tralies zaten „angstaanjagend” is. In oktober vorig jaar won Sotoudeh samen met de Iraanse filmmaker Jafar Panahi de Sacharovprijs, de hoogste mensenrechtenprijs van de Europese Unie.”

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink After 2009 protests dozens of activists, journalists and politicians were arrested in Iran, as authorities enforced a security atmosphere
Twitter avatar MarietjeSchaake Marietje Schaake Dat goed nieuws nog eens uit #Iran zou komen! Nasrin #Sotoudeh uit Evin gevangenis vrijgelaten, nomineerde haar voor #Sakharov prijs #blij

Volgens haar man zal Sotoudeh haar zaak de komende dagen onderzoeken, om erachter te komen op welke gronden ze is bevrijd. De vrijlating kan volgens persbureau AP in verband gebracht worden met de recente verkiezing van president Hasan Rouhani, die openheid beloofde zowel binnen als buiten de landsgrenzen.

Rouhani met Obama in gesprek over atoomprogramma

Rouhani zei kort na zijn beëdiging vorige maand dat hij serieuze onderhandelingen met het Westen wilde over het atoomprogramma. President Obama bevestigde deze week per brief te hebben gecorrespondeerd met de nieuwe president Rouhani over het nucleaire programma. Vandaag maakte het Witte Huis bekend dat Obama schreef dat de VS de nucleaire ruzie met Iran willen oplossen. Teheran moet daarvoor laten zien dat het niet probeert om wapens te maken.

De brief roept Iran ook op met een zekere snelheid te handelen. De mogelijkheid om het geschil diplomatiek op te lossen is aanwezig, schrijft Obama, maar niet voor altijd.