Prijs voor beste zin naar Anton Valens

Tekening Paul van der Steen

De jaarlijks toegekende Tzum-prijs voor de beste zin van het jaar gaat naar Anton Valens. Voor het eerst werd de openingszin van een boek bekroond.

De winnende zin is te vinden in Het boek Ont. Valens wint er 68 euro mee, evenveel euro’s als woorden in de zin. De zin luidt:

“Het was dinsdagavond kwart voor acht en een van de laatste dagen van oktober in het roemruchte stervensjaar van de gulden, dat schitterende, harde betaalmiddel met zijn waaier van kleurige biljetten als de staart van een paradijsvogel, dat met goedvinden van de kroon door de directeur van De Nederlandsche Bank verkwanseld werd voor een grauwe eenheidsmunt waar er al zoveel van zijn en die de ‘euro’ wordt genoemd.”

Volgens website Tzum, de organisator van de prijs, viel de zin in de smaak “omdat hij in mineur begint en eindigt, maar in het midden een lofzang bevat. Het beeld ‘met zijn waaier van kleurige biljetten als de staart van een paradijsvogel’ contrasteert mooi met het herfstachtige begin en de ‘grauwe eenheidsmunt’ aan het einde van de regel. De zin riep bij de meeste juryleden ook een nostalgisch verlangen op naar de esthetische vormgeving van onze eigen bankbiljetten”.

De jury kwam makkelijk tot het oordeel, want de race ging uiteindelijk tussen bovenstaande en een andere zin van Valens, die in hetzelfde boek valt aan te treffen.

Op de website met de genomineerde zinnen is te zien dat Valens’ zinnen erg bij het publiek in de smaak vielen. Liefst negen zinnen uit Het boek Ont werden door lezers opgemerkt en opgestuurd naar Tzum. Tzum zegt dan ook dat “de Nederlandse literatuur paradijsvogels als Valens goed kan gebruiken”.