Politiekosten buiten stadion toch niet voor rekening voetbalclubs

Voetbalclubs hoeven de politiekosten buiten het stadion niet te betalen. Dat staat in de begroting van het Ministerie van Veiligheid & Justitie voor 2014. Hiermee draait het de in 2013 ingevoerde wet terug.

Archiefbeeld: rellen tussen ME en supporters na een voetbalwedstrijd.
Archiefbeeld: rellen tussen ME en supporters na een voetbalwedstrijd. Foto ANP / Olaf Kraak

Voetbalclubs hoeven de politiekosten buiten het stadion niet te betalen. Dat staat in de gister gepresenteerde begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor 2014. Hiermee draait het de in 2013 ingevoerde wet terug, die overigens nooit is toegepast.

Uit de begroting van 2014:

Buiten de stadions is de overheid primair verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. Van doorberekening van politiekosten kan in die gevallen dan ook geen sprake zijn. In het licht van het vorenstaande gaat Veiligheid en Justitie niet over tot wetgeving inhoudende doorbelasting van politiekosten.

‘Kost meer dan oplevert’

Volgens politiek-redacteur Annemarie Kas draait het kabinet de maatregel terug omdat het doorberekenen meer zou kosten dan het oplevert:

Het idee van doorberekening is een beetje geïnspireerd op die bekende VVD-leus, ‘vandalen betalen’. Met grote commerciële evenementen wordt geld verdiend, en dus kunnen die organisaties ook wel meebetalen aan eventuele politie-inzet, vond Opstelten al in het eerste kabinet-Rutte. Nu is het ministerie erachter gekomen dat die grote evenementen al dermate professioneel zijn, dat het meer kost dan het zou opleveren om politie-inzet door te berekenen.

In 2011 schreef de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in een brief al dat het wetsvoorstel van de minister niet zou gaan werken:

In de financiële bijlage van het regeerakkoord is vanaf 2012 jaarlijks een bedrag van €30 miljoen voor de kosten van politie-inzet bij evenementen ingeboekt. Door sportwedstrijden uit te zonderen, met name de wedstrijden van het betaald voetbal, is deze ombuiging niet haalbaar. Verder staat de taakstelling op gespannen voet met de doelstelling van de wet. Indien invoering van de wet succesvol zou zijn (de politie-inzet bij evenementen wordt aanzienlijk teruggebracht), dan kunnen in dat geval ook geen opbrengsten worden gegenereerd die ten goede kunnen komen aan de politiebegroting ter compensatie van de taakstelling.

Het verrekenen van de politiekosten op de clubs had, samen met politiekosten voor evenementen, 60 miljoen euro moeten opleveren.