‘Oost-Europese bendes verkopen buit in Nederland’

De Zwarte Markt in Beverwijk waar veel gestolen spullen zouden worden verkocht.
De Zwarte Markt in Beverwijk waar veel gestolen spullen zouden worden verkocht. Foto ANP / Rick Nederstigt

Smartphones en cosmeticaproducten die hier door Oost-Europese bendes worden gestolen, worden vaker verkocht in Nederland dan in het buitenland. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht,schrijft de Volkskrant vandaag.

De gestolen spullen gaan dus niet altijd de grens over, zoals vaak wordt gedacht. De buit wordt onder andere verkocht op de Albert Cuyp in Amsterdam, de markt op het Rotterdamse Afrikaanderplein en vooral de Zwarte Markt in Beverwijk. De onderzoekers spraken in Litouwen, Polen, Roemenië en Bulgarije met criminelen waaruit bleek dat Nederland als aantrekkelijk land wordt gezien, zegt onderzoekster Dina Siegel in de krant:

“Ze vinden Nederlanders naïeve mensen. Nederlanders parkeren hun auto’s op donkere plekken, laten hun ramen open en leggen hun telefoons op terrastafels.”

De criminelen zien hun misdaad niet als iets dat erg is omdat mensen van de verzekering toch weer een nieuwe laptop krijgen. Een ander opvallend resultaat uit het onderzoek is dat politiekorpsen in de onderzochte landen de Nederlandse politie lui, traag en bureaucratisch vinden. De samenwerking verloopt dan ook stroef.