Nederland loot met Tsjechië zwaar in de wereldgroep van de Davis Cup

Robin Haase (links), Thiemo de Bakker (midden) en Jean-Julien Rojer afgelopen weekend na het zeker stellen van de winst tegen Oostenrijk.
Robin Haase (links), Thiemo de Bakker (midden) en Jean-Julien Rojer afgelopen weekend na het zeker stellen van de winst tegen Oostenrijk. Foto ANP/ Sander Koning

Het Nederlands tennisteam heeft bij zijn terugkeer in de wereldgroep van de Davis Cup Tsjechië geloot. Een zware loting, want het land is de winnaar van vorig jaar en finalist van dit jaar.

Twitter avatar KNLTB KNLTB Het is Tsjechië geworden. We spelen uit. Speeldata: 31 januari t/m 2 februari. #neddcteam #daviscup

De wedstrijden worden van 31 januari tot en met 2 februari volgend jaar in Tsjechië gespeeld. Nederland plaatste zich afgelopen weekend voor het eerst sinds 2009 voor de wereldgroep van het prestigieuze tennistoernooi door Oostenrijk in een play-off met 5-0 te verslaan.

Zware loting

Tsjechië heeft een top tienspeler in huis met Tomas Berdych en heeft nog twee spelers in de top zestig met Lukas Rosol en Radek Stepanek. Laatstgenoemde was ooit achtste op de wereldranglijst. Nederland moet het met beduidend minder aansprekende namen doen. Robin Haase is de hoogst geklasseerde Nederlander op een zestigste plaats. Igor Sijsling (75) en Jesse Huta Galung (96) staan ook nog in de top honderd.

Tsjechië won vorig jaar de Davis Cup door Spanje in de finale te verslaan (3-2) en dit jaar kan het land de titel verdedigen. Het Servië van Novak Djokovic, de nummer een van de wereld, is in de finale de tegenstander.

De overige wedstrijden in de eerste ronde van de wereldgroep: Servië-Zwitserland, Frankrijk-Australië, Groot-Brittannië-Verenigde Staten, Argentinië-Italië, Kazachstan-België, Japan-Canada en Duitsland-Spanje.