Miljarden voor JSF, kazernes dicht

JSF WORDT GEKOCHT

Tussen alle aankondigingen van bezuinigingen maakt Defensie haar grootste militaire aankoop ooit bekend: voor 4,5 miljard euro krijgt de luchtmacht 37 JSF-straaljagers. Die gaan vanaf 2019 de F-16 vervangen. Voor het onderhoud van de toestellen is er een jaarlijks budget van 270 miljoen euro.

ONTSLAGEN BIJ DEFENSIE

Tegelijkertijd moet minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) 348 miljoen euro bezuinigen. Bij de krijgsmacht verdwijnen 2.400 functies, waardoor 700 tot 900 extra ontslagen vallen. Door een lopende organisatie van het vorige kabinet komen nog zo’n 1.750 mensen op straat te staan.

NIEUW SCHIP VERKOCHT

Hennis neemt in het materieel minder drastische maatregelen dan haar voorganger Hans Hillen (CDA), die de tanks wegbezuinigde. De marine verliest een schip dat ze nooit gehad heeft; het logistieke ondersteuningsschip Karel Doorman, in Vlissingen in aanbouw, wordt verkocht voor het ingebruik genomen wordt. Het is de vraag of het schip de 400 miljoen euro opbrengt die het heeft gekost. De marinierskazerne in Rotterdam wordt afgestoten. De marinierscompagnie op Aruba verdwijnt.

KAZERNE ASSEN DICHT

De landmacht verliest een pantserinfanteriebataljon in Ermelo en de de Johan Frisokazerne in Assen moet dicht. Dit is vooral pijnlijk voor de werkgelegenheid in de Drentse hoofdstad.

F-16’S AAN DE GROND

De luchtmacht krijgt de JSF, maar moet direct zeven van de 68 F-16’s aan de grond houden. Vliegbasis Leeuwarden blijft open, maar de aansturing van de jachtvliegtuigen wordt geconcentreerd in Volkel.

DEFENSIEGELD VOOR HULP

Op de begroting van minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) komt een speciaal fonds van 250 miljoen euro voor aan ontwikkelingshulp gebonden defensieactiviteiten. Voor het overige staat de begroting in het teken van de eerder afgesproken bezuiniging van één miljard euro.