Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Messi laat Ajax kansloos in Camp Nou: 4-0

Lionel Messi heeft de 4-0 gescoord en viert dat met Xavi. Rechts Mike van der Hoorn van Ajax.
Lionel Messi heeft de 4-0 gescoord en viert dat met Xavi. Rechts Mike van der Hoorn van Ajax. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax is er in de eerste groepswedstrijd in de Champions League niet in geslaagd om voor een verrassing te zorgen. De Amsterdammers werden in Camp Nou met 4-0 verslagen door FC Barcelona. Lionel Messi scoorde drie keer, de andere goal kwam op naam Gerard Piqué. Namens Ajax miste Kolbeinn Sigthorsson een penalty.

Hoewel op voorhand bijna niemand Ajax een kans, bleef de verwachte stormloop van Barcelona aanvankelijk uit. Ajax verstoorde regelmatig de combinaties van de thuisploeg en gaf amper kansen weg.

Barcelona had een vrije trap nodig om op voorsprong te komen. Na een onnodige overtreding van Lerin Duarte schoot Messi via de binnenkant van de paal raak. Ajax liet zich niet uit het veld slaan en kreeg via een kopbal van Ricardo van Rhijn en een schot van Duarte kansen op de gelijkmaker. Beide keren stond echter doelman Victor Valdes in de weg.

Na rust ging Ajax ten onder

Na rust kon Ajax het goede niveau niet vasthouden. Messi verdubbelde op aangeven van Sergio Busquets de score, waarna Piqué halverwege de tweede helft na een voorzet van Neymar koppend voor de 3-0 zorgde. Messi maakte er na balverlies van Christian Poulsen ook nog 4-0 van.

Ajax kon de stand in de slotfase een iets draaglijker aanzien geven, maar liet de kans op een eretreffer liggen. Javier Mascherano vloerde invaller Thulani Serero in het strafschopgebied. Sigthorsson schoot de penalty echter veel te slap in.

AC Milan wint van Celtic

De andere wedstrijd in groep H werd gewonnen door AC Milan. De Italianen boekten een zeer gelukkige 2-0 overwinning op Celtic. Een eigen doelpunt van Emilio Izaguirre brak acht minuten voor tijd de ban, Sulley Muntari zorgde vervolgens voor de beslissing.

De reactie van Ajacied Siem de Jong na de Champions Leaguewedstrijd bij FC Barcelona:

(Novum)